Social

Meteorologii spun că temperaturile record din ultima perioadă reprezintă o anomalie

Vara se întoarce pentru câteva zile în Republica Moldova. În perioada următoare se anunță temperaturi ce ar putea ajunge până la 24 de grade. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), se atestă o anomalie. În ziua de sâmbătă, 21 octombrie au fost înregistrate 33 de grade - un record spun meteorologii.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Meteorologii menționează că principala cauza ar fi un ciclon atlantic puternic, aflat într-o poziție neobișnuit de sudică, care a și determinat un transport intens de aer tropical dinspre nordul Africii.

„Putem să spunem că avem un record dar nu am depășit temperatura maximă absolută. Am avut 33,6 în anul 1952. În următoarea perioadă se va menține vremea frumoasă cu temperaturi un pic mai ridicate decât cele normale dar vor fi mult mai joase decât au fost în weekend”, menționează Nadejda Stolear, șef prognoze SHS.

Mulți dintre oamenii cu care am stat de vorbă s-au arătat îngrijorați de temperaturile anormal de ridicate din ultimele zile.

„E anormal că nu plouă, pământul e secetos, o să fie nevoie o lună să ploaie să se satureze cu ploaie. Pe de o parte e bine că nu ne încălzim, nu cheltuim banii dar nu ne gândim la viitor că nu se știe cum va fi recolta. E o încălzire globală care se reflectă și asupra teritoriului nostru.”;

„Este ceva anormal pentru că noi suntem devină pentru ceea ce avem acum. Încălzirea globală.”;

„E octombrie, agricultorii trebuie să se ocupe de semănat dar e foarte cald. Ceva din atmosferă s-a schimbat. Ne-a afectat tare anul acesta, deoarece la început au fost ploi apoi s-au terminat.”;

„Problema ecologică nu este de astăzi, e o problemă de ani de zile și faptul că nu plouă toată vara, asta tot trebuie să ne pună pe gânduri.”

Potrivit agrometeorologilor, temperaturile record afectează direct și culturile agricole în special grâul, orzul și rapița.

„Pe unele semănături se atestă fazele de germinare a semințelor și răsărirea, predominantă în nordul țării. Semănatul și dezvoltarea culturilor de toamnă în acest an se atestă cu o lună mai târziu. Iar regimul termic ridicat și deficitul de precipitații prognozate până la sfârșitul lunii octombrie vor crea condiții nefavorabile pentru însămânțarea, creșterea și dezvoltarea culturilor de toamnă”, spune Ecaterina Ursu, agrometeorolog, SHS.

Până la sfârșitul săptămânii, meteorologii prognozează vreme blândă. Cerul va fi variabil, iar maximele termice nu vor depăși 24 de grade Celsius.

Citește mai mult