Politic

România va înființa Institutul pentru Sprijinirea Integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană

Senatul a adoptat, luni, propunerea legislativă prin care se înființează Institutul pentru Sprijinirea Integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană, pe perioada negocierilor de aderare, transmite Agerpres și G4Media.ro.

Potrivit proiectului, inițiat de un grup de parlamentari PNL, este vorba de o instituție administrativă autonomă cu personalitate juridică, rolul ei fiind de a acorda asistență tehnică instituțiilor și autorităților publice din Republica Moldova.

Rapoartele anuale ale institutului vor fi trimise spre informare celor două camere ale Parlamentului.

Conducerea este asigurată de un consiliu format din președintele institutului, cu rang de secretar de stat, și vicepreședintele, cu rang de subsecretar de stat. Mandatele celor doi sunt de patru ani și pot fi reînnoite o singură dată.

Președintele și vicepreședintele sunt numiți și revocați prin votul majorității deputaților și senatorilor, reuniți în ședință comună a celor două camere ale Parlamentului, la propunerea grupurilor parlamentare, se arată în proiectul de act normativ

Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaților, for decizional în acest caz.

România sa angajat să asiste Republica Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană, împărtășind din experiența sa și sprijinind deciziile UE cu privire la Republica Moldova.

Republica Moldova a obținut în iunie 2022 statutul de țară candidată la aderare, asumându-și angajamente privind promovarea reformelor în domeniile justiției, administrației publice, și lupta cu fenomenul corupției. Comisia Europeană urmează să prezinte un raport cu privire la Republica Moldova, după care Consiliul European ar putea decide începerea negocierilor de aderare.

Guvernul Republicii Moldova urmează să aprobe un Plan Național de Aderare la Uniunea Europeană. Ultimele ajustări ale acestui document au fost discutate ieri în cadrul Comisiei guvernamentale pentru Integrare Europeană.

Citește mai mult