Politic

Zilele NATO în Republica Moldova: Sporirea rezistenței este un factor cheie în asigurarea independenței politice a Republicii Moldova

Trebuie fortificată rezistența Republicii Moldova împotriva atacurilor hibride, cibernetice, dezinformării și crizelor la nivel național. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul conferinței internaționale „Dezvoltarea rezilienței prin parteneriate” organizată de Oficiul de legătură NATO în țara noastră.

Mai mult, oficialii prezenți la eveniment au menționat că sporirea rezistenței este un factor cheie în asigurarea independenței politice a Republicii Moldova.

În cadrul conferinței principale a Zilelor NATO în Republica Moldova s-a pus accent în special pe contracararea amenințărilor hibride, care sunt tot mai periculoase din cauza vitezei, amplorii și intensității acestora, facilitate de progresul tehnologic și de interconectivitate. NATO, împreună cu alți parteneri internaționali și locali, continuă să sprijine reforma democratică și modernizarea sectorului de securitate și apărare al Republicii Moldova.

„Parteneriatul înseamnă că noi nu suntem izolați, noi nu suntem singuri. Vorbind despre reziliență, noi trebuie să reflectăm un pic și asupra rezilienței la nivel de societate în legătură cu atacurile și amenințările hibride. Noi suntem parteneri pentru ca eforturile noastre pentru Republica Moldova să fie mai eficiente și să creeze sinergii între noi”, a declarat Cosmin Dinescu, șeful Misiunii de Parteneriat a UE.

În ultimii trei ani, partea de est a continentului european a fost supusă mai multor provocări cheie de securitate - pandemia globală, criza energetică din Europa și războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Datorită rezistenței Ucrainei, Republica Moldova nu se confruntă cu niciun pericol militar direct, ci este expusă la scară largă presiunilor hibride din partea Federației Ruse, susțin experții.

„Începând cu războiul Federației Ruse în Ucraina lucrurile s-au schimbat, s-a schimbat situația și s-a schimbat modul în care percepe lucrurile Republica Moldova și noi am început să dăm nume lucrurilor. Atunci când Uniunea Europeană a fost înființată ca un proiect al păcii și securității, s-a pus accent pe reformare, reformare în toate societățile, inclusiv în a noastră, care ne va face mai puternică ca țară”, a subliniat Stela Leuca, secretar de stat la MAEIE.

„Noi ne confruntăm cu amenințări hibride din partea Federației Ruse. Da, există o probabilitate de a consolida independența politică, de consolidare a rezilienței și accelerarea apropierii de Uniunea Europeană. Dumneavoastră ați avut foarte multă asistență din partea Uniunii Europene, ceea ce este o realizare în sine”, a menționat Adrian-Ion Duță, vicepreședinte al Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență.

Potrivit Centrului de Informare și Documentare privind NATO, obiectivul principal al cooperării dintre Blocul Nord-Atlantic și Republica Moldova este de a sprijini eforturile țării noastre în reformarea și modernizarea instituțiilor și structurilor de apărare și securitate.

Citește mai mult