Politic

Roberta Metsola sugerează că legislatorii ucraineni și moldoveni ar putea participa la reuniunile PE, ca „observatori”

Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a sugerat că legislatorii ucraineni și moldoveni ar putea participa la reuniunile Parlamentului European (PE), în calitate de „observatori”, în contextul în care atât Republica Moldova, cât și Ucraina sunt în așteptarea începerii negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Oficialul european a făcut această declarație într-un interviu acordat pentru „Politico”.

caleaeuropeana.ro
Sursa: caleaeuropeana.ro

Roberta Metsola a sugerat că o serie de avantaje ar putea fi oferite țărilor aflate în pragul aderării, de la oportunități pe piața unică până la implicarea în programul Erasmus pentru tineret. Oficialul a declarat că s-ar putea merge chiar mai departe, având membri observatori în acest Parlament - „acestea sunt lucruri care contează pentru un popor”, a spus ea, dar depinde de ce se va întâmpla în decembrie. Extinderea a fost întotdeauna cel mai puternic instrument geopolitic al Uniunii Europene, a conchis ea.

„Putem merge chiar mai departe, având membri observatori în acest Parlament - acestea sunt lucruri care contează pentru un popor. Depinde de ce se va întâmpla în decembrie. Extinderea a fost întotdeauna cel mai puternic instrument geopolitic al Uniunii Europene.”

UE a desemnat anul trecut Ucraina și Moldova drept țări candidate oficial, la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina. De atunci, Metsola a cerut cu insistență ca negocierile de aderare să înceapă în acest an. În aceeași ordine de idei, într-un interviu exclusiv pentru DW, Președinta Parlamentului a declarat că Uniunea Europeană este mai unită ca oricând și întreprinde toate măsurile necesare pentru a ajuta Republica Moldova și Ucraina să atingă punctul necesar de ascensiune, care permite începerea negocierilor.

„Întreprindem următorii pași pentru a impulsiona procesul de aderare a Republicii Moldova și a Ucrainei, pentru a atinge punctul de ascensiune în care vom începe procesul de negocieri. Privim în urmă și vedem că suntem mai uniți ca niciodată și continuăm să păstrăm această unitate pentru a trimite cele mai puternice mesaje președintelui Putin, că nu îi vom permite să facă asta. Să exploateze mai mult această situație.”

Liderii UE urmează să decidă dacă vor deschide oficial negocierile de aderare a Ucrainei și a Republicii Moldova în cadrul unui summit din decembrie, după ce vor analiza un raport foarte așteptat al Comisiei Europene.

În ceea ce privește potențialii membri observatori ai Parlamentului European, eurodeputații observatori pentru Ucraina și Republica Moldova nu ar avea drept de vot și ar fi nominalizați, și nu aleși, dar ar avea locuri în cadrul instituției. Conform regulilor Parlamentului, doar atunci când un tratat de aderare formal este semnat, deputații observatori își pot ocupa locurile, ceea ce înseamnă că acest lucru ar putea fi încă la câțiva ani distanță.

Citește mai mult