Politic

Interviurile Alexe cu Dacian Cioloș: Perspectivă optimistă pentru Republica Moldova; reformarea UE

Europarlamentarul român Dacian Cioloș consideră că Republica Moldova și Ucraina vor obține un semnal pozitiv de la Comisia Europeană. Pe 8 noiembrie, comisia va publica rapoartele privind extinderea, potrivit lui Cioloș, guvernul moldovean a îndeplinit în mare parte recomandările Uniunii Europene. Extinderea uniunii este un răspuns la agresiunea rusă, după alegerile europene de anul viitorul, UE va intra într-un proces de reformare pentru a se pregăti de 30+ membri.

Parlamentul European
Sursa: Parlamentul European

Renunțarea la unanimitate pe subiecte financiare și de politică externă este una dintre priorități, și introducerea majorității calificate care trebuie să îndeplinească două condiții: 55% dintre statele membre și 65% din populația Uniunii Europene. Acestea sunt câteva idei pe care le-a lansat Dacian Cioloș în cadrul Interviurilor Alexe - o serie de discuții cu europarlamentari și oficiali europeni, realizate de jurnalistul Dan Alexe de la Bruxelles pentru Moldova 1.

ISRAELUL NU ÎNLOCUIEȘTE UCRAINA PE AGENDA OCCIDENTULUI

Dan Alexe: Bine ați venit la seria noastră de interviuri cu oficialități europene și în special cu europarlamentari. Îl avem astăzi pe domnul Dacian Cioloș, fost prim-ministru al României, fost comisar european pentru agricultură, fost șef al Grupului Renew Europe care este al treilea ca importanță din Parlamentul European după creștini-democrați și socialiști. Prima întrebare ar fi: În contextul geopolitic actual cu războiul din Gaza, putem oare să ne temem că Ucraina va fi împinsă spre culisele atenției și presei mondiale?

Dacian Cioloș: În primul rând, Uniunea Europeană nu are cum să împingă subiectul Ucraina spre culise sau spre periferie, pentru că o vizează direct, vizează direct securitatea Uniunii Europene dincolo de obiectivul Uniunii de a juca geopolitic la nivel internațional. Cred că asta se vede inclusiv din poziționarea statelor membre, în consiliu; aici în parlament, mesajele după atacul terorist Hamas în Israel și răspunsul pe care îl pregătește Israelul, mesajele au fost foarte clare: Că Ucraina trebuie să rămână în centrul atenției și în toate discuțiile pe care le-am avut și le avem aici, în diferite comisii parlamentare, în plen, acest mesaj e clar. Vedem același mesaj și din partea Statelor Unite. Nu cred că Ucraina va fi uitată, nici din punct de vedere bugetar, nici din punct de vedere politic. Vom vedea, sigur, e un alt subiect pe care probabil o să-l abordăm. La Consiliul European vor fi date mesaje pe care Comisia Europeană le va înregistra și vizavi de raportul pe care comisia îl va prezenta, sperăm pe 8 noiembrie, vizavi de pregătirea Ucrainei și Republicii Moldova pentru a începe negocierile de aderare. Acesta ar putea fi un alt semnal, nu doar că Ucraina nu e uitată, ci că rămâne în continuare în vizorul Uniunii Europene.

Dan Alexe: Credeți că negocierile ar putea începe anul acesta?

Dacian Cioloș: Cred că sunt toate premisele pentru ca negocierile să înceapă anul acesta, dacă se ia în vedere doar Ucraina și Republica Moldova, adică stadiul pregătirii lor. S-ar putea ca mai multe state membre să încerce să readucă pe agendă și situația unor țări din Balcanii de Vest, să profite de această voință politică a unor lideri europeni să înceapă negocierile cu Ucraina și Republica Moldova și să condiționeze sprijin pentru asta de un sprijin și pentru țări din Balcani, unde situația e un pic mai diversă.

Dan Alexe: Pentru Serbia, de pildă?

Dacian Cioloș: *Sunt acolo țări în diferite stadii, și Albania, și Muntenegru, și Macedonia, în primul rând Bosnia și Herțegovina. Serbia - dată fiind situația în momentul de față și poziționarea politică din Serbia, nu mi se pare că e o bătălie a mai multor state membre pentru Serbia în mod particular.

EXTINDEREA ȘI REFORMAREA UE - UNANIMITATEA, EXPLOATATĂ DE UNGARIA

Dan Alexe: Dar cum rămâne cu opinia publică, pentru că se vorbește foarte mult despre un fel de saturație, de o oboseala extinderii? Cum se poate, să zicem așa, „vinde” populației occidentale, europene, chiar și est-europene perspectiva primirii a șapte noi țări sărace, foste comuniste?

Dacian Cioloș: Cred că multă lume înțelege acum faptul că în primul rând proiectul de pace în jurul căruia a fost construită Uniunea Europeană nu-i un proiect garantat in aeternum și că pentru asta trebuie făcute niște lucruri. Mai ales, atunci când pacea nu depinde doar de noi, în Uniunea Europeană, ci depinde și de factori externi: ce s-a întâmplat în Ucraina, amplificarea conflictelor în jurul nostru. Cred că multă lume înțelege că Uniunea Europeană trebuie să facă tot ce ține de ea pentru a menține pacea în jurul Uniunii Europene. Și cea mai bună modalitate de a menține pacea e de a contribui și la prosperitatea acestor țări și de a le apropia de Uniunea Europeană - asta în primul rând. În al doilea rând, e clar că cu sau fără extindere, Uniunea Europeană va trebui să evolueze din punct de vedere instituțional, din punct de vedere al proiectului politic, al raportării între leadershipul politic european la cetățeni și la așteptările cetățenilor. Subiectul acesta e pe masă deja de mai multă vreme.

Dan Alexe: O reformă instituțională?

Dacian Cioloș: O reformă instituțională sau cel puțin o ameliorare a procesului decizional și din punct de vedere instituțional, vedem cât ne costă atunci când deciziile pe care le luăm sunt greoaie, și vedem ce înseamnă suplețe decizională europeană în situație de criză: Faptul că ne costă mai puțin crizele respective și în al doilea rând, faptul că dăm mai multă încredere cetățenilor că Europa există. Am văzut-o și în perioada COVID, am văzut-o și când a început războiul în Ucraina, și când s-au luat succesiv mai multe decizii de sancțiuni împotriva Rusiei. Atunci când statele membre sunt unite, când mecanismele decizionale funcționează, ne simțim cu toții mult mai bine. Deci va trebui să avem în vedere lucrul acesta cu sau fără extindere. Dar dacă facem lucrul acesta, atunci Uniunea Europeană poate să fie pregătită pentru extindere.

Dan Alexe: Include acest proces de reformă instituțională și măsuri care ar împiedica, de exemplu Ungaria să pună în continuare bețe în roate sau Polonia și Ungaria să-și asuprească justiția, și așa mai departe?

Dacian Cioloș: Tocmai renunțarea la unanimitate și deci la posibilitatea Vetto-ului pe decizii, sigur nu decizii strategice, cheie - cum ar fi pentru o extindere, cred că întotdeauna va trebui să asculți toate statele membre și toate statele membre să fie de acord cu asta - dar pe multe alte decizii legate de finanțare, bugetare internă, de relația între Uniunea Europeană și diferiți parteneri externe, de modificarea unor politici publice europene. Dacă aici renunțăm la unanimitate și luăm posibilitatea vetto-ului pe care, vedem că unele state membre îl folosesc nu în interesul proiectului european, ci tocmai ca să blocheze acest proiect în interes politic al unor autocrați.

RUSIA FOLOSEȘTE ARMA ALIMENTARĂ

Dan Alexe: În Parlamentul European, faceți parte și din comisia pentru agricultură, și cunoașteți probabil toate detaliile opoziției unor țări din Europa de Est față de pericolul pe care l-ar reprezenta pentru ele intrarea Ucrainei în Uniunea Europeană, pentru că Ucraina este un foarte mare producător agricol. Și am văzut anul acesta cum unele țări au blocat pur și simplu anumite măsuri și ajutoare pentru Ucraina, pentru a împiedica importul de grâne din acea țară. Cum se poate rezolva acest impas?

Dacian Cioloș: Dacă depășim dezbaterea superficială pe acest subiect, vom vedea în primul rând că Uniunea Europeană a avut întotdeauna mecanisme de protejare a pieței interne față de factori perturbatori. Dacă Uniunea Europeană aplică acele mecanisme, n-ar trebui să existe astfel de riscuri. În al doilea rând, politica agricolă comună oricum va trebui revăzută și reformată, dacă vrem să aliniem politica de mediu și schimbările climatice, politica de siguranță alimentară și nutrițională care e la fel în curs de evoluție. Aceste schimbări pe care le vom vedea în politică agricolă comună în perioada următoare, ne-ar permite să ne pregătim și pentru aderarea unor noi state membre, inclusiv a Ucrainei. În al treilea rând, Ucraina a fost tot timpul un mare exportator de cereale și a exportat cereale nu în Uniunea Europeană, ci în afara Uniunii Europene. Acolo e nevoie de cerealele ucrainene. Dacă noi ne pregătim împreună cu Ucraina, să ajutăm Ucraina să exporte aceste cereale în Africa, în Orientul Mijlociu, în unele zone din Asia, nu doar că asta ar reduce mult presiunea asupra pieței interne. Pentru că oricum și dacă Ucraina ar intra în Uniunea Europeană, i-ar trebui mulți ani de zile să se alinieze la normele europene și n-ar avea cum să vândă Ucraina pe piața europeană, câtă vreme nu se aliniază la normele europene. Dar în această perioadă vor fi și investiții masive în Ucraina, de reconstrucție, inclusiv în sectorul agro-alimentar și aici ar putea să existe o înțelegere, un parteneriat strategic, chiar înainte de aderare între Uniunea Europeană și Ucraina, pentru că acele investiții să meargă spre creșterea calității produselor agro-alimentare din Ucraina, procesarea lor, pentru ca Ucraina se poate să exporte în afara Uniunii Europene. În felul acesta, ceea ce ar putea fi un risc pentru Uniunea Europeană și pentru piața internă ar putea fi o oportunitate pentru Uniunea Europeană care să integreze Ucraina, pentru că asta ar da mai mare greutate și Uniunii Europene pe plan internațional. Vedeți cum Rusia folosește arma alimentară acum ca să-și crească influența politică în anumite zone sărace din lume. Uniunea Europeană ar putea contrabalansa cu o abordare diferită acest lucru, dacă acest parteneriat cu Ucraina și pregătirea aderării Ucrainei la Uniunea Europeană ar fi gândită strategic de politicieni vizionari și nu de politicieni cu nasul în ghidon care se uită doar la alegerile de peste un an, doi sau trei. De asta nevoie la nivel european - de lideri vizionari care să aibă curajul unor decizii pe termen mediu și pe termen lung la nivel european.

RAPORTUL COMISIEI VA FI POZITIV

Dan Alexe: Am vorbit și despre Republica Moldova. Dumneavoastră sunteți membru al delegației Parlamentului European pentru Rep. Moldova. Ați pomenit raportul care e așteptat în prima parte a lunii noiembrie, despre progresele Republicii Moldova în aplicarea legislației europene, acel acquis comunitar. Care este aprecierea dumneavoastră? Cum vedeți pașii făcuți de Rep. Moldova spre Uniunea Europeană?

Dacian Cioloș: Republica Moldova a livrat rezultate din anumite puncte de vedere, chiar mai bine decât Ucraina, în ciuda așteptărilor.

Dan Alexe: Ucraina e în război.

Dacian Cioloș: Sigur, Ucraina e în război, dar chiar în război fiind, a arătat în ultimul an, un an și jumătate că e capabilă să ia și decizii care să o pregătească pentru procesul acesta de negocieri cu Uniunea Europeană. Rep. Moldova la fel a avansat bine în ultimele luni. Chiar dacă nu va îndeplini toate cele nouă condiții care au fost puse atunci când a primit statutul de țară candidată, știu că are un plan de lucru. Chiar zilele următoare (n.r. în aceste zile Dorin Recean se află la Bruxelles), premierul Recean urmează să vină la Bruxelles și cu siguranță va explica stadiul în care se află Republica Moldova. Deci, eu mă aștept ca raportul Comisiei Europene să fie unul pozitiv. Cu siguranță, Ursula von der Leyen va testa apetitul, deschiderea statelor membre pentru a începe sau nu negocierile de aderare, la Consiliul European care va avea loc zilele următoare. Semnalele care vor veni de la statele membre, se vor regăsi cel mai probabil și în narațiunea pe care Comisia Europeană o va folosi în acest raport, dar mă aștept ca acest raport să fie pozitiv. Cum vă spuneam, ține până la urmă de o decizie politică, dacă statele membre își asumă să înceapă negocierile de aderare sau nu. Dar eu sper ca decizia să fie una pozitivă.

ALEGERI EUROPENE ÎN 2024 ȘI FRICA DE POPULISM

Dan Alexe: Anul viitor avem alegeri europene și unele țări precum România au mai multe pături de alegeri: România, Belgia și altele. Există o spaimă printre experți că Europa se îndreaptă spre un fel de val de extremă dreaptă populistă care ocupă terenul lăsat de partidele tradiționale. Vedem și în România fenomenul AUR, care este aprecierea dumneavoastră? Credeți că ar trebui să ne neliniștim?

Dacian Cioloș: Există acest risc, poate chiar mai mult decât în 2019, când la fel, dacă țineți minte, era această spaimă, cum o numiți, această temere că Parlamentul European după 2019 va fi dominat de forțe eurosceptice și extremiste. Nu s a întâmplat acest lucru. Dimpotrivă, democrația în Parlamentul European s-a consolidat, aducând în majoritatea pro-europeană trei grupuri politice în loc de două. Și asta, din punctul meu de vedere, e un avans important în democratizarea Parlamentului European. Cred că depinde de ce livrăm până în vara lui 2024 și în Parlamentul European, și în consiliu la nivel european. Depinde de cum vom gestiona situația din Ucraina și din jurul Uniunii Europene în general, de cum vor evolua lucrurile în diferitele zone de conflict din regiune sau la nivel internațional. În primul rând, cred că e important mai degrabă decât să intrăm în defensivă și să ne batem cu forțele extremiste, legitimându-le, și alimentându-le și mai mult, cred că e important să vedem de ce unii alegători merg spre aceste forțe. Eu unul aș face și fac diferența între partidele extremiste cu un vocabular agresiv, cu abordare populistă, care nu au soluții. Am văzut: Când ajung la guvernare fie eșuează, fie se întorc spre o altă abordare mult mai deschisă și mai democratică, vezi cazul Meloni. Deci nu aș confunda partidele extremiste cu alegătorii care de multe ori dezamăgiți fiind de celelalte partide, de mainstream, de partidele mainstream, se duc spre forțe extremiste pentru că nu mai au răbdare, pentru că nu mai au încredere, pentru că își pierd speranța. Cred că spre asta trebuie să ne orientăm atenția.

REPUBLICA MOLDOVA - ORI ÎN UE, ORI ÎN RUSIA

Dan Alexe: Atunci o ultimă întrebare: Nu credeți că acest val de extindere pe care îl promovați alimentează într-un fel votul pentru extrema dreaptă?

Dacian Cioloș: Noi nu promovăm niciun val de extindere. Discutăm despre niște realități. Cum vă spuneam: Sunt niște situații care evoluează în jurul Uniunii Europene. Vizavi de Ucraina și Moldova, e relativ simplu, lăsăm Ucraina și Moldova sub dominația Rusiei și vedem cum acționează Rusia și ce se întâmplă sau aducem Ucraina și Republica Moldova mai aproape de Uniunea Europeană, pentru că nu există zonă intermediară? Și asta s-a văzut. Țările acestea au fost lăsate într-o zonă intermediară, de mijloc și am văzut care a fost atitudinea Rusiei. Uitați-vă la Țările Baltice care au fost sub dominația Rusiei și uitați-vă ce se întâmplă acum în Țările Baltice care sunt partea Uniunii Europene. Deci din acest punct de vedere, lucrurile sunt simple. Faptul că discutăm acum de începerea negocierilor de aderare nu înseamnă că aceste țări vor adera mâine, poimâine la Uniunea Europeană. De ce e important ca Rep. Moldova să fie parte a Uniunii Europene, cred că nu mai e cazul să explicăm pentru cetățenii români? De ce e important, nu doar din punct de vedere securitar, dar și din punct de vedere economic și dacă vreți din punct de vedere istoric pentru România? La fel Ucraina: Ați văzut de când au început discuții serioase, pentru că Ucraina are un interes vizavi de o relație sănătoasă cu România, se pun pe masă niște lucruri care au fost evitate istoric în ultimii ani în detrimentul României și al minorității românești de acolo.

Dan Alexe: Republica Moldova are șanse să adere la Uniunea Europeană în mai puțin de un deceniu sau în mai mult de un deceniu?

Dacian Cioloș: Republica Moldova și Ucraina au posibilitatea să adere treptat la Uniunea Europeană, și cred că așa trebuie văzute lucrurile. Pe măsură ce aceste țări în urma negocierilor și reformelor pe care le fac, sunt pregătite pe un anumit capitol, să poată să fie integrate. Până la semnarea tratatului de aderare și până la integrarea politică, sunt multe lucruri care pot fi făcute pentru ca apropierea de Uniunea Europeană să fie simțită de cetățeni. Nu mai e vorba de semnat hârtii, documente oficiale și de făcut poze de grup, ci de un sentiment al cetățenilor că aparțin unei lumi care le poate aduce securitate și prosperitate.

Dan Alexe: Mai puțin de un deceniu sau mai mult de un deceniu?

Dacian Cioloș: Eu cred că dacă Uniunea Europeană e capabilă să facă și ea aceste reforme interne în următorii trei, patru ani, atunci un deceniu e rezonabil, dacă nu-i capabilă Uniunea Europeană să facă acest acest efort și această reformă, atunci e prematur să vorbim de o cifră.

Dan Alexe: Sunt Dan Alexe și am discutat cu Dacian Cioloș, fost prim-ministru al României și fost comisar european pentru agricultură. Vă mulțumesc pentru atenție.

Citește mai mult