Politic

CSE a decis suspendarea licențelor de emisie a șase posturi de televiziune. Acestea au emis declarații, iar câteva ONG-uri de media și-au exprimat îngrijorarea

Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a decis suspendarea licențelor de emisie a șase posturi de televiziune. Anunțul a fost făcut de prim-ministrul Dorin Recean, după ce Serviciul de Informații și Securitate a solicitat suspendarea pe perioada stării de urgență. Motivul este intensificarea atacurilor informaționale și creșterea riscului asupra securității naționale.

Imagine-simbol
Sursa: Imagine-simbol

Potrivit directorului SIS, Alexandru Musteață, există probe că Federația Rusă influențează alegerile locale generale și subminează procesul democratic din țara noastră.

Dorin Recean a scris pe rețelele de socializare că aceste televiziuni, subordonate grupărilor criminale Plahotniuc și Șor, și-au unit eforturile pentru a destabiliza țara. Potrivit șefului Executivului, autoritățile nu vor permite acest lucru și vor acționa de fiecare dată prompt și hotărât în interesul cetățenilor.

„Aceste televiziuni sunt subordonate grupărilor criminale Plahotniuc și Șor, care și-au unit eforturile pentru a destabiliza țara. Avem dovezi că aceste posturi urmăresc un interes din afara Republicii Moldova, în scop destabilizator. Noi nu vom permite acest lucru și vom acționa de fiecare dată prompt și hotărât în interesul cetățenilor”, a menționat premierul Dorin Recean.

„Acest lucru se întâmplă prin câteva metode ce implică finanțarea ilegală a campaniilor electorale, cumpărare de voturi și coruperea candidaților, dar și prin campanii de dezinformare bine puse la punct prin intermediul anumitor posturi TV, site-uri și rețele de socializare. Am propus CSE să suspende pe perioada stării de urgență licențele a șase posturi TV și anume: Orizont TV, ITV, PRIME, Publika TV, Canal 2 și Canal 3”, a declarat directorul SIS, Alexandru Musteață.

Alexandru Musteață susține că activitatea acestor posturi ar încălca legislația, fapt constatat de Consiliul Audiovizualului, ceea ce reprezintă un pericol la securitatea informațională. Directorul SIS a subliniat că, după suspendarea licențelor de emisie a șase posturi TV în decembrie 2022, beneficiarii au transferat conținutul media pe alte canale, inclusiv logistica.

„Au fost fixate acțiuni concertate între gruprarea criminală Șor și holdingul mediatic gestionat de gruparea Plahotniuc. Astfel, pe parcursul ultimelor luni, au fost fixate acțiuni constante de fortificare financiară, în special pe durata campaniei electorale, a posturilor de televiziune Prime și Publika TV, firme direct și indirect controlate de Vladimir Plahotniuc, pentru a fi adaptate la politica editorială pro-Șor.”

Alexandru Musteața a mai anunțat că vor fi blocate 31 de site-uri. 21 dintre acestea, potrivit listei publicate de Serviciul de Informații și Securitate, sunt gestionate din Federația Rusă, iar o bună parte dintre ele sunt paginile web ale posturilor TV cărora le-au fost suspendate licențele.

Posturile de televiziune vizate au emis câte o declarație în care menționează că toate acuzațiile aduse sunt falsuri fără probă sau justificare legală, iar decizia de sistare a emisiei a fost calificată drept una ilegală.

Cu o reacție au venit Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația Presei Electronice și Centrul „Acces-Info”. Organizațiile au scris că-și exprimă îngrijorarea în legătura cu suspendarea licențelor celor șase posturi de televiziune și au cerut autorităților să comunice argumentele și probele care au stat la baza deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale.

Citește mai mult