Primul turneu european al TNME cu spectacolul „Dosarele Siberiei” a fost un succes
Primul turneu european al Teatrului Național „Mihai Eminescu” (TNME) cu spectacolul „Dosarele Siberiei” a fost un succes. Spectatorii din Praga, Bruxelles, Berlin și Bistrița au trăit împreună cu actorii din scenă drama deportărilor staliniste. Turneul a fost realizat cu sprijinul ministerelor Culturii și Afacerilor Externe de la Chișinău, Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova și Institutului Cultural Român.
Realizat după memoriile victimelor represiunilor comuniste, spectacolul „Dosarele Siberiei” a impresionat spectatorii din orașele europene. Turneul cu acest spectacol a consolidat echipa de actori, care au trăit din plin această experiență artistică.
Actorul Nicolae Darie consideră că „prin teatru s-au perindat generații de actori, spectacole, repertoriu foarte bun, dar asemenea turneu nici n-a visat nimeni, ca să mergem să jucam în Cehia, în Belgia, în Germania și, desigur, în România”.
„Fericiți că am avut ocazia ca Teatrul Național, aproape cu toată echipa să meargă cu spectacole în orașe importante din Europa. Noi tot suntem parte din Europa acum”, a opinat actrița Olesea Sfeclă.
„A fost o experiență foarte frumoasă. Drumul fiind lung, ne-am descurcat prin glume, prin cântece”, spune actorul Vlad Ropot.
„Un turneu memorabil și pentru faptul că acest spectacol "Dosarele Siberiei" este o carte de vizită a culturii teatrale și, în general, a culturii din Republica Moldova. Am înțeles că suntem europeni prin felul în care spectatorii ne-au perceput. La Praga a fost și o discuție după spectacol. Cehii au avut o deschidere pentru trauma noastră pentru că au avut și ei comunismul lor”, a relevat Maria Pilchin, secretar literar la Teatrul Național „Mihai Eminescu”.
Prin acest eveniment am transmis mesajul nostru că vrem să fim parte a lumii libere, a menționat regizorul spectacolului „Dosarele Siberiei”, Petru Hadârcă, director general al TNME.
„Pornind de la ideea că e primul proiect susținut de Guvern în cadrul diplomației culturale, susținuți de Ambasada SUA și susținuți de atâtea corpuri diplomatice, a fost ceva deosebit. De aici au pornit și vor fi și alte porți deschise, deja invitațiile curg.”
În preajma deschiderii negocierilor pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, este important ca oamenii din Europa să înțeleagă cine suntem și cu ce mesaje venim, a declarat ministrul Culturii, Sergiu Prodan.
„Acest turneu a fost un exemplu perfect de diplomație culturală. Ministerul Culturii a insistat să avem o linie de buget separată dedicată diplomației culturale și iată în acest an am avut surse financiare pentru aceste activități și anul viitor, la fel.”
Pe parcursul turneului, echipa Teatrului Național a parcurs peste 5200 de km, a cules aplauzele a mii de spectatori, printre care și reprezentanți ai diasporei moldovenești, diplomați și funcționari publici locali.