Politic

INTERVIU // Nicolae Negru: În turul doi al alegerilor va conta factorul geopolitic

Miza alegerilor locale, imixtiunea rusă și alegerea civilizațională, capitala între UE și Federația Rusă, dar și care este mesajul societății pentru partidul de guvernare, dacă și-a reconfirmat sau nu statutul. Subiectele au fost discutate cu editorialistul „Ziarului Național”, Nicolae Negru, în cadrul unei ediții speciale de la Moldova 1. Vedeți în continuare textul interviului.

Radu Osipov: Așadar, primul tur s-a încheiat. Am văzut rezultatele preliminare. Și vom urmări toate actualizările în direct pentru că sistemul electronic de la CEC ne permite să vedem cum decurge numărarea voturilor. Așadar, în capitală, primii doi sunt: Ion Ceban (Mișcarea Alternativă Națională: MAN) - 55,14%. Și Lilian Carp (Partidul Acțiune și Solidaritate: PAS) - 23,11%. În acest moment, au fost numărate șapte procese-verbale din 305. Împreună cu Nicolae Negru analizăm cum au decurs aceste alegeri și iată acestea sunt rezultatele preliminare. Cum vi se par? Spuneați că turul doi va fi în capitală.

Nicolae Negru: Nu, spuneam că există această probabilitate a turului doi. Până acum, aveam numărate șapte procese-verbale din 305. E prea puțin ca să spunem că acesta va fi rezultatul. Dar tendințele se văd într-un fel. Adică au fost conturate. Ceban e pe primul loc și domnul Carp văd că e în creștere odată cu numărarea altor voturi. Vom aștepta până la sfârșitul numărării și vom vedea dacă va fi turul doi sau nu va fi turul doi. Asta vorbește într-un fel despre faptul că Ceban a reușit să convingă cetățenii Chișinăului și pe chișinăuieni că a făcut ceva și ar vrea să continue. Dar s-ar putea părea aici și mai multe probleme. Vom vedea cum vor fi numărate voturile.

Radu Osipov: Domnule Negru, cum credeți, a reușit PAS să își reconfirme această poziție dominantă în politică pe care a obținut-o în 2021?

Nicolae Negru: Nu putem, deocamdată, spune. Să vedem cum s-a votat pentru Consiliul Municipal: cât a obținut PAS și cât a obținut MAN.

Radu Osipov: Chiar acum, domnule Negru, vă spun care sunt datele: 42,9% - MAN pentru Consiliul Municipal Chișinău și 23,67% - PAS pentru Consiliul Municipal Chișinău. Urmează PSD cu 11,83%, PCRM cu 6,8%. Sunt doar două procese-verbale din 305.

Nicolae Negru: E prea puțin ca să spunem. Dar observăm dintr-o dată că MAN a acumulat mai puține voturi decât Ceban, adică s-ar putea că o parte din cei care l-au votat pe Ceban să nu fi votat MAN. Interesant e încotro s-au dus voturile - către socialiști sau comuniști, sau poate unii au votat PAS. Vedem că la PAS coincide cu ceea ce a obținut Carp. Înseamnă că cei ce l-au votat pe Carp au votat și consilierii PAS. Dar e important de spus că în Chișinău prezența a fost, cel puțin înainte de ora 21:00, era cu vreo 6% mai mult decât în 2019. Și asta, desigur, e un semn că actuala guvernare sau modul cum au fost organizate alegerile și miza acestor alegeri i-a stimulat pe cetățeni - și pe chișinăuieni în special - să iasă la alegeri.

Radu Osipov: În capitală au candidat 27 de politicieni, care au încercat să obțină funcția de primar în Chișinău. Domnule Negru, dar cum vi s-au părut candidații? Cum s-au prezentat ei și cât de mult li se potrivește acest hobby: politica?

Nicolae Negru: Bine, au fost candidați și candidați. Au fost candidați care s-au manifestat corespunzător, adecvat, ca viitori candidați, ca persoane care cunosc problemele orașului. Și a fost o serie de oameni întâmplători, care au fost puși acolo nu neapărat pentru a câștiga alegerile, dar pentru a încurca pe unii să câștige alegerile. Lucrul ăsta se întâmplă întotdeauna și oriunde, adică nu numai în Chișinău sau în Republica Moldova. Au fost unii candidați despre care am aflat acum pentru prima dată, nu i-am auzit niciodată. Nu am știut despre prezența lor și modul cum s-au manifestat iarăși nu ne-a convins.

Radu Osipov: Vi se pare motivată această decizie pe care a luat-o Guvernul în baza unor raportări făcute de Serviciul de Securitate cu două zile înainte de alegeri?

Nicolae Negru: Eu m-am uitat, am citit acest raport. Sunt lucruri grave acolo. Finanțare ilegală în volume foarte mari precum 50 de milioane de euro sau de dolari din străinătate, adică lucruri interzise de lege. Pe urmă, în mod sfidător, cumpărarea voturilor: sunt acolo liste de oameni care au primit bani, primării care au primit bani. Și nu se știe iarăși din ce surse. Sunt acolo promisiuni deșănțate, am putea spune, în contextul sistemului social și al finanțelor publice din Republica Moldova. De exemplu, că cei de la Orhei vor primi gaze mai ieftine față de celelalte raioane ale Republicii Moldova sau din UTA Găgăuzia. Adică, discriminarea unor cetățeni după criteriul de vot. Dacă n-ai votat pentru Șor, înseamnă că n-o să ai gaze ieftine sau o să ai gaze mai scumpe. Lucrul acesta este inadmisibil.

Radu Osipov: Credeți că Rusia a reușit totuși să creeze sau să adâncească anumite fisuri în societatea moldoveană, anume în această campanie? Pentru că am văzut retorica pe care a folosit-o Kremlinul - să creeze impresia că în Republica Moldova e o dictatură, că există un regim la Chișinău. A reușit?

Nicolae Negru: Trebuie să spun că e o situație inedită. Nu a mai fost așa ceva. Dar e adevărat că și contextul geopolitic e absolut diferit de ceea ce a fost până acum. Nu a existat război în preajma Republicii Moldova, în regiune. În Ucraina este război.

Război hibrid se ducea și până acum împotriva Republicii Moldova, dar nu cu intensitatea și cu amploarea, și cu mijloacele cu care se duce acum. Se observă că Moscova vrea cu totul, și e foarte determinată, să compromită Republica Moldova și guvernarea europeană a Republicii Moldova. Și aceste alegeri acordă un fel de șansă în acest sens. Voia să demonstreze aproape zilnic de la Moscova că guvernarea proeuropeană nu ar reprezenta cetățenii Republicii Moldova. Că, de fapt, cetățenii țării și-ar dori altceva. Acum vom vedea. Alegerile trebuie să demonstreze care este semnalul geopolitic pe care îl poate oferi acum Chișinăul.

Radu Osipov: O să fac acum din nou actualizarea: 16 procese-verbale numărate din 305. Ion Ceban - 54,85%, Lilian Carp - 24,8% Adrian Albu - 5,07%, Victor Chironda - 3,66%. Vasile Bolea - 3,29%. Diana Caraman - 1,6%. Vasile Costiuc - 1,46%, Ruslan Codreanu - 1,14%. Restul sunt sub 1%. Deci, care ar fi semnalul geopolitic pe care îl oferă Chișinăul în aceste alegeri locale?

Nicolae Negru: Bine, putem să judecăm după orientarea geopolitică a candidaților. Domnul Ceban, care este pe primul loc, se declară proeuropean.

Radu Osipov: Cu toate că e contestat de mulți.

Nicolae Negru: E contestat, dar, cel puțin oficial, este proeuropean și, dacă e să sumăm voturile care au fost acordate, vedem că și la Consiliul Municipal voturile care au fost acordate partidelor proeuropene sunt net peste 50%. Înseamnă că majoritatea chișinăuienilor se pronunță pentru integrare europeană și ceea ce declară Maria Zaharova, de la Ministerul de Externe al Rusiei, nu este adevărat. Înseamnă că cetățenii sau înseamnă că actuala conducere a Republicii Moldova exprimă dorințele, voința cetățenilor Republicii Moldova. Cel puțin în Chișinău. Vom vedea și în celelalte localități ale Republicii Moldova. Dar eu cred că se va repeta și acolo același lucru.

Radu Osipov: Apropo despre voința poporului. Iată această prezență de peste 41% credeți că arată totuși un nivel de încredere înalt al populației față de exercițiul acesta democratic? Pentru că, așa cum spuneam mai devreme, retorica rusească este că Republica Moldova nu poate fi numită o democrație și, pe de altă parte, iată scoaterea în ajun de alegeri a unei formațiuni politice învinuită de relații tenebre cu Rusia parcă nu a afectat foarte mult această încredere, pentru că nu am văzut un vot de protest.

Nicolae Negru: Să mai răbdăm puțin totuși până la sfârșitul numărării voturilor, ca să nu tragem concluzii pripite. Dar cel puțin tendințele de pe acum spun că în capitala Republicii Moldova această orientare geostrategică europeană sau proeuropeană are susținerea cetățenilor. Să atragem atenția asupra faptului că în Chișinău prezența la vot e mult mai mare față de anul 2019, spuneam mai înainte, minim cu 6 puncte procentuale mai mare. Asta vorbește despre un interes mai mare pentru aceste alegeri. Și, da, miza proeuropeană a alegerilor, miza geopolitică și-a spus cuvântul în acest caz.

Radu Osipov: Am vorbit despre Chișinău, dar să ne referim și la Bălți pentru că, la fel, este un indicator al dispoziției din societate. Arina Corșicova - 24,24%, sau 720 de voturi, și Alexandr Petcov - 24,11%, după procesarea a șapte procese-verbale din 65.

Nicolae Negru: Bine, vedem acolo o paritate a forțelor proeuropene și proestice. Până la urmă, când se vor număra voturile, am putea să constatăm că și Bălțul s-a schimbat, a înțeles că orientarea euroasiatică nu are viitor, că este o cale spre impas, spre război, destabilizare, sărăcie și așa mai departe. S-ar putea ca aceste alegeri să demonstreze că atitudinea cetățenilor se schimbă.

Radu Osipov: Ați observat că acest război parcă nu a fost folosit de mulți candidați anume în această campanie electorală? S-a vorbit mai mult despre chestiuni edilitare.

Nicolae Negru: Bine, a fost folosit, numai că desigur că forțele proestice nu au folosit acest război. Ele au încercat să facă abstracție de faptul că Rusia a invadat Ucraina, că ucide frații ucraineni, că biserica rusă sprijină acest război. În Chișinău am văzut totuși această luptă geopolitică. S-a încercat o clarificare: cine e proeuropean, cine e mai puțin proeuropean, cine e sincer, cine e mai puțin sincer? Până la urmă, cel puțin în Chișinău, asta putem spune, că votul a fost geopolitic și că votul a fost rațional și moral. Lucrurile acestea trebuie luate în considerare.

Radu Osipov: Aceste alegeri locale pot fi considerate o repetiție pentru parlamentare și prezidențiale? Vreau să vă întreb: credeți că viitorul primar care va fi ales, o să vedem rezultatele, ar fi o ambiție politică de președinte potrivită?

Nicolae Negru: Întotdeauna se întâmplă așa. Un cetățean care are un anumit succes politic tinde sau dorește să atingă alte piscuri, alte culmi. Și nu exclud că e câștigătorul acestor alegeri. Dar, deocamdată, nu ne grăbim. S-ar putea să avem și turul doi și, dacă vom avea turul doi, atunci șansele se egalează ale acelora care intră în turul doi. Atunci lupta va fi foarte înverșunată, crâncenă, una pe viață și pe moarte, am putea spune la figurat, desigur. Și nu este garantat atunci că actualul primar va obține procentele pe care le-a obținut în primul tur.

Radu Osipov: Fac o actualizare. Ion Ceban - 54,49% și 25% - Lilian Carp. Aceasta este dinamica la 17 procese-verbale procesate din 305. Observăm că Ion Ceban scade, dar totuși acest lucru nu se vede într-atât de tare. A scăzut de la 59 la 54%.

Nicolae Negru: Sunt puține procese-verbale numărate, adică nici 50 la sută. Când vom ajunge sau chiar vom trece de 50%, atunci trebuie să ținem cont.

Radu Osipov: Trebuie să ținem cont că sunt secții unde votează mai multă lume și unde votează mai puțină lume.

Nicolae Negru: Da, așa e. Sunt și secții unde ai de numărat mai mult.

Radu Osipov: Care sunt așteptările pentru suburbii? Suburbiile, de obicei, au votat preponderent candidații proeuropeni.

Nicolae Negru: Da, e adevărat. Sunt suburbii care au votat candidații proeuropeni, dar au votat și primarii care existau în momentul alegerilor fiindcă relația dintre suburbii și municipiu sau primărie și primarul general este foarte strânsă și suburbiile depind de primari. Și atunci, în funcție de care au fost relațiile - pozitive sau negative, așa votează cetățenii.

Radu Osipov: Domnule Negru, cum considerați Dumneavoastră, acest nou Cod electoral a trecut testul primordial? E o lege bună sau nu? Pentru că am văzut că unii candidați pot concura la alegeri, dar au uitat să se înregistreze și nu pot să voteze.

Nicolae Negru: Sunt anumite probleme, eu cred. Chiar dacă sunt puțini oameni care, iată, nu pot vota, fiindcă nu s-au înregistrat în localitatea în care s-au mutat ei. Adică au mai puțin de trei luni înregistrate în localitatea respectivă. Și lucrul acesta s-a făcut pentru a preîntâmpina turismul masiv electoral. Așa cum se întâmpla că în preajma alegerilor într-o localitate oarecare dintr-odată apăreau și se înregistrau acolo mai mulți locuitori. Și 100 sau 200 de locuitori și, dintr-odată, înclina balanța în folosul unui candidat și trebuie să spunem că 150 sau 200 de voturi pentru un candidat într-un sat este foarte mult. Și există această necesitate, dar, din punctul meu de vedere, totuși legislația nu ar trebui să îngrădească dreptul unor cetățeni la vot. Ei trebuie să aibă posibilitatea fie să voteze în localitatea de unde au plecat, fie să li se dea voie să voteze în localitatea nouă în care au venit și lucrurile acestea trebuie rezolvate.

Radu Osipov: Vreau să ne referim și la orașul Orhei, pentru că acolo ar fi sediul formațiunii „Șansă” care a fost exclusă din această cursă electorală. Iată Tatiana Cociu are 70,56%, un proces-verbal din 15 numărat, iar Sergiu Stanciu - 10,28%.

Nicolae Negru: Bine, în Orhei câți alegători avem? E prea puțin ca să tragem o concluzie.

Radu Osipov: Vă reamintesc, discutăm despre rezultatele acestor alegeri cu editorialistul Nicolae Negru. I-am ascultat pe Igor Grosu și Lilian Carp. Optimiști și speră totuși la turul doi, după retorica pe care au folosit-o.

Nicolae Negru: Da, așa pare. Probabil că partidele de acum au rezultatele, fiindcă partidele de obicei numără, fac și ele această numărătoare paralelă și, probabil, de acum știu câte ceva. După cum am văzut mai înainte, tendință e totuși de scădere.

Radu Osipov: 84,17% - pentru Ion Ceban și 25,83% pentru Lilian Carp. A mai crescut un pic candidatul PAS după 31 de procese-verbale prelucrate din 305.

Nicolae Negru: Păi e abia a zecea parte din procesele-verbale.

Radu Osipov: Ca număr de voturi, Ion Ceban are totuși de două ori mai multe voturi: 11.195; Lilian Carp - 5380 de voturi.

Nicolae Negru: Procentele sunt mai mici, e normal să fie proporțional.

Radu Osipov: Dumneavoastră, totuși, rămâneți la părerea că e probabil să fie turul doi.

Nicolae Negru: Există această posibilitate să rămân să fie turul doi în Chișinău? Fiindcă, judecând și după modul cum au decurs alte alegeri și numărătoarea voturilor la alte alegeri, întotdeauna partidele de la putere sau candidatul care deținea funcția avea la început mai mult și încet, încet scădea. Dar se întâmpla uneori că scădea și turul doi s-ar putea să fie totuși.

Radu Osipov: Cum se explică această diferență, dacă e să facem comparația cu votul pentru Consiliul Municipal. MAN, partidul lui Ion Ceban, cu 36,15%, și PAS, cu 27,55%. Vine din urmă și PSRM, cu 11,23%, și PCRM, cu 5,44%. Iată cum se explică această diferență în 17 din 305? Practic, nu știm dacă sunt aceleași secții numărate și la candidați și la Consiliu.

Nicolae Negru: Explicația e că MAN ca formațiune este puțin cunoscută și, probabil, unii alegători care l-au votat pe Ceban nu au votat la Consiliul Municipal formațiunea pe care o conduce el și pe care a constituit-o. Probabil, nu a făcut suficientă publicitate formațiunii sale sau poate unii au considerat că e mai bine să voteze alte formațiuni, mai aproape sufletului lor. Poate că cineva a zis să voteze socialiștii. Să vedem cum stau socialiștii acolo în competiția pentru Consiliul Municipal?

Radu Osipov: O să fac această actualizare. Partidul MAN – 36,18%, PAS - 27,49%, PSRM - 10,96. Iată, între timp, a scăzut.

Nicolae Negru: Deci, candidatul socialiștilor a luat 4,72 procente. Unii l-au votat pe Ceban primar, dar formațiunea care să meargă în Consiliul Municipal au ales-o de la socialiști. Candidatul PSRM a acumulat mult mai puține voturi decât partidul său. Deci asta e explicația. Ceban e cunoscut, iar candidatul socialiștilor a fost puțin cunoscut și cetățenii nu au avut încredere în el. În schimb, Partidul Socialiștilor e cunoscut și unii oameni au văzut steluța și au votat. Nu au știut că MAN e partidul lui Ceban.

Radu Osipov: Urmează să vedem care vor fi rezultatele până la urmă la Chișinău, dar am ascultat și mesajul lui Igor Grosu despre alegerile în toate localitățile și în consiliile raionale. Așadar, turul doi continuă și așa un mesaj interesant: „Nu vom permite unei dictaturi imperialiste să împiedice aderarea la Uniunea Europeană”. Cât de periculoasă poate fi Rusia în această situație și cât de sigură este perspectiva europeană a Republicii Moldova?

Nicolae Negru: Bine, vom vedea rezultatele. Desigur, urmează în această iarnă, în decembrie, Consiliul European să decidă dacă începe negocierile cu Republica Moldova sau nu începe. Informația care s-a strecurat în presă spune că raportul Comisiei Europene este favorabil pentru începerea negocierilor. Dacă rezultatele alegerilor vor fi, să zicem așa, pentru integrarea europeană și asta se poate vedea din cum vor fi formate consiliile raionale, consiliile municipale și consiliile sătești. Acolo se votează pe liste de partid. Desigur că Europa atunci va fi mult mai motivată să acorde această perspectivă de integrare europeană, decât dacă s-ar observa că cetățenii nu doresc și țin cu Rusia, cu războiul și sunt cu Putin. Eu cred că lucrul acesta nu se va întâmpla, dar până acum s-a făcut tot posibilul, și s-a făcut în mod perfid, ca această cumpărare a voturilor, aceste proiecte utopice de gaz mai ieftin și așa mai departe. În spatele acestor proiecte, ademenindu-i pe alegători, stă Rusia care, de fapt, urmărește alte scopuri.

Radu Osipov: Domnule Negru, între timp, Ion Ceban are 53,98% și Lilian Carp are 26,07%.

Nicolae Negru: Aici nu contează cât a crescut Lilian Carp, cât a scăzut Ion Ceban.

Radu Osipov: Totuși, în acest context, dacă miercuri Comisia Europeană va publica acest raport pozitiv privind extinderea și aderarea Republicii Moldova la UE, cum va schimba situația pentru turul doi un asemenea semnal din partea Comisiei Europene?

Nicolae Negru: Bine, eu cred că pentru turul doi se va da o luptă principială și am spus mai înainte că nu are Ion Ceban garantat fotoliul de primar. Fiindcă atunci, într-adevăr, va conta acest factor geopolitic dacă omul e pentru integrare europeană sau nu e pentru integrare europeană. Au ieșit la iveală informații precum că în momentul declanșării războiului dumnealui se afla la Moscova. Trebuie de verificat această informație: se afla sau nu se afla la Moscova? Dacă se va demonstra că dumnealui face un joc dublu, desigur că mulți cetățeni vor fi dezamăgiți. Și, în al doilea rând, chiar dacă până acum el a evitat participarea în emisiunile de polemică și de discuții. Problema se va pune mai tranșant în privința la ceea ce s-a făcut și, mai cu seamă, la ceea ce nu s-a făcut. Despre împrumuturile pe care le-a făcut actualul primar de la băncile comerciale. Cum vor fi plătite aceste împrumuturi? De ce au fost făcute ele, care era rostul lor? Toate lucrurile astea vor fi privite din alt punct de vedere decât erau privite până acum.

Radu Osipov: Domnule Negru, vă mulțumesc pentru că ne-ați oferit în această seară imaginea de ansamblu. Urmează rezultatele finale ale alegerilor.

Citește mai mult