Electorala

CEC: În 623 de localități din țară primarul a fost ales din turul I

În 623 de localități din Republica Moldova a fost ales primarul din turul întâi de scrutin, a anunțat președinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angelica Caraman, în cadrul unei conferințe de presă. Totodată, în opt localități din Republica Moldova scrutinul va fi declarat nevalabil din cauza că nu s-a prezentat numărul necesar de alegători la urne. Potrivit CEC, aici se va organiza votarea repetată, la fel ca și în alte 265 de localități unde va avea loc turul II al alegerilor generale locale.

„Reieșind din prevederile Codului electoral, candidatul la funcția de primar se consideră ales dacă a întrunit mai mult de jumătate din voturile valabil exprimate ale alegătorilor și astfel avem rezultate preliminare în felul următor: în 623 de localități din țară au fost aleși primarii din primul tur. Ținând cont de faptul că în celelalte 265 de localități niciun candidat nu întrunește mai mult de jumătate din numărul de voturi valabil exprimate, în termen de două săptămâni se organizează al doilea tur de scrutin cu doi candidați care au întrunit cel mai mare număr de voturi în primul tur și acești doi candidați vor fi incluși în buletinele de vot în ordinea descrescătoare a numărului de voturi”, a declarat președinta CEC.

În opt localități a fost înregistrată o prezență la urne mai joasă de pragul de 25%: satul Sămănanca, r-nul Orhei, satul Cunicea, r-nul Florești, comuna Nicolaevca, r-nul Florești, satul Chirsova, UTA Găgăuzia, satul Aluatu, raionul Taraclia, satul Cotovscoe, UTA Găgăuzia, comuna Salcia din raionul Taraclia și satul Chioselia Rusă, UTA Găgăuzia. „În cadrul acestor circumscripții electorale de nivelul I, după ce va fi declarat scrutinul nevalabil de către Comisia Electorală Centrală va fi dispusă organizarea în termen de două săptămâni a votării repetate”, a remarcat Angelica Caraman.

Menționăm că în două localități din UTA Găgăuzia nu au avut loc alegeri pentru funcția de primar, iar într-un sat din raionul Taraclia, alegătorii nu au ales reprezentanții în consiliul local, pentru care a fost dispusă anularea înregistrării.

„La Chioselia Rusă și Cotovscoe, unde nu au avut loc alegeri de primar, pentru că în buletinul de vot nu am avut nici un candidat la această funcție, precum și în satul Cialîc, raionul Taraclia, unde din aceleași motive nu a fost ales consiliul local, Comisia Electorală Centrală va examina condițiile pentru a organiza alegeri parțiale în aceste circumscripții”, a explicat Angelica Caraman.

Potrivit noilor prevederi ale Codului electoral, legalitatea alegerilor locale va fi confirmată de către consiliile electorale de circumscripție respective, care vor declara candidații aleși, vor atribui și valida mandatele consilierilor și primarilor aleși.

Timp de 48 de ore, cele 35 de consilii electorale de circumscripție raionale urmează să vină la CEC pentru a prezenta toate procesele-verbale.

„Imediat după ce vom avea finalizate toate datele respective, vom veni cu un anunț public în care vom anunța rezultatele finale. Mai mult decât atât, pentru săptămâna aceasta este fixată o ședință a Comisiei Electorale, unde urmează să fie stabilită data turului al doilea în acel număr de localități menționat. Data turului doi este fixă, data de 19 noiembrie”, a spus Alexandr Berlinschi, secretar CEC.

Timp de trei luni de la confirmarea rezultatelor, buletinele de vot și listele electorale sunt păstrate la inspectoratele teritoriale de poliție, iar după acest termen, dacă nu sunt litigii, acestea sunt nimicite.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult