Politic

INTERVIU // Nicolae Negru: Declarațiile Moscovei precum că guvernarea de la Chișinău nu reprezintă voința poporului nu s-au adeverit. Alegerile au confirmat

Declarațiile pe care le făcea Moscova până acum, precum că voința poporului în privința geopoliticii e alta decât cea pe care o promovează guvernarea de la Chișinău, nu s-au adeverit, iar rezultatele alegerilor au confirmat acest fapt. Totodată, Codul electoral a trecut testul primelor alegeri, iar, dacă va fi necesar, se poate interveni pentru îmbunătățirea acestuia. Opiniile aparțin editorialistului „Ziarului Național”, Nicolae Negru, și au fost exprimate pentru Moldova 1.

Vedeți în continuare textul interviului.

Radu Osipov: Domnule Negru, considerați că aceste alegeri pot fi numite libere și democratice, în contextul în care i-am ascultat și pe observatorii internaționali care au totuși anumite îngrijorări?

Nicolae Negru: Bine, îngrijorările, dacă e să luăm la general, nu sunt mai mari decât au fost în alegerile precedente. Există, totuși, o evoluție pozitivă, un progres, o abilitate pe care o capătă funcționarii noștri. Și de la alegeri la alte alegeri stăm tot mai bine. Unica problemă sau unicul semn de întrebare e cazul cu acest Partid „Șansă”, care de fapt este un înlocuitor al Partidului „Șor”. Din punctul meu de vedere, nu ar trebui să apară probleme după ce Curtea Constituțională a decis că Partidul „Șor” este în afara Constituției, în afara legislației. Nu respectă nici Codul electoral, nici Constituția Republicii Moldova. Și cei de la „Șansă”, de fapt, nici nu ascundeau că primesc comenzi de la Șor, că ei, de fapt, reprezintă acel partid interzis. Acum să vedem ce va spune Curtea Constituțională privitor la faptul că toți candidații Șor au fost scoși din liste. Anterior, Curtea Constituțională și Comisia de la Veneția, de altfel, spuneau că e nevoie de o abordare individuală a fiecărui reprezentant al acestui partid. Adică nu poți identifica sau nu poți stabili o vină colectivă, pentru că unii sunt mai implicați în încălcările pe care le întreprinde în schemele pe care le realizează acest partid, iar alții au slabe tangențe cu aceste încălcări. Așteptăm cu nerăbdare să vedem ce va spune Curtea Constituțională. Dar am zis că dacă aș fi fost eu în locul autorităților, în locul primului-ministru, de exemplu, aș fi procedat la fel.

Radu Osipov: Totuși ar fi cumva motivată această critică adusă de observatori că nu i s-a oferit Partidului „Șansă” o cale de atac în situația în care Comisia Guvernului, Comisia pentru Situații Excepționale dă dispoziții obligatorii pentru toate agențiile și autoritățile publice în timpul stării de urgență?

Nicolae Negru: E o observație pe care a formulat-o mai înainte și Comisia de la Veneția, atunci când Legislativul a introdus acel amendament care interzice participarea la alegeri tuturor aleșilor acestui partid, tuturor membrilor executivului Partidului „Șor”. Cum se va proceda sau ce va spune în cazul de față Curtea Constituțională, ziceam că aș fi și eu curios.

Dar, pe de altă parte, trebuie să vedem că ne aflăm într-o situație absolut inedită. Adică nu s-a mai întâmplat așa ceva. Asistăm la o ofensivă a criminalității și a unui stat străin împotriva democrației, împotriva stabilității Republicii Moldova. E un război hibrid pe care îl recunosc toți că are loc. Și despre acest război hibrid și despre încercarea de răsturnare a guvernării a vorbit, de exemplu, și președintele ucrainean, Volodimir Zelenski. S-a scris și în presa occidentală, serviciile occidentale au vorbit despre asta, în publicația „Washington Post” s-a scris, dar și Serviciul de Informații și Securitate s-a pronunțat în această situație. Și raportul pe care l-a prezentat acestei comisii pe mine, de exemplu, m-a convins. Acolo e vorba de sume uriașe de bani, de încălcări sfidătoare ale legislației, de implicarea unui număr foarte mare de oameni. Acești candidați nu puteau să nu știe că din afara Republicii Moldova vin bani foarte mari pentru a lovi în democrație, pentru a lovi în statul Republica Moldova.

Radu Osipov: Dumneavoastră cum considerați asemenea situație în care buletinele nu sunt declarate valabile? Pot fi considerate drept un vot de protest sau un vot, poate, împotriva tuturor? Pentru că mulți alegători care poate nu au un politician pentru care să voteze, totuși, merg la urne și aplică ștampila în dreptul mai multor candidați.

Nicolae Negru: Poate fi considerat vot de protest lucrul acesta, dar poate fi considerată și o eroare. Iarăși lucrul acesta se întâmplă de foarte multe ori, când unii alegători nu știu pur și simplu unde să pună ștampila sau greșesc pur și simplu. Cred că stau acolo și nu se pot hotărî pentru cine să voteze. Eu nu cred că cineva, așa cum spune primarul, intenționat a vrut să strice buletinele. E o situație specifică, să spunem așa. Și chiar dacă 12.000, mi se pare, la peste 200 de buletine nu e un număr atât de mare.

Radu Osipov: Domnule Negru, vreau să vă întreb, totuși, care este semnalul pe care îl transmite societatea moldoveană, mai ales capitala? Este acest semnal unul geopolitic? Cum interpretați votul, pentru că am văzut declarația președintelui de guvernare care a numărat practic voturile și le-a raportat la toată populația Republicii Moldova. Cum a spus Igor Grosu, 29% - PAS, 18,8% - PSRM, 8% - MAN, 5% - PCRM. Am văzut că și premierul a spus că e o reconfirmare pentru ideea europeană. Cum vi se pare această interpretare și semnalul populației?

Nicolae Negru: Eu m-am uitat la rezultate. La PAS era circa o treime, acum ne referim la voturile pentru consiliile municipale, orășenești, raionale, sătești. Se votează în cazul dat pe liste de partid. Deci, putem vorbi despre o preferință ideologică sau geopolitică a alegătorilor. Și da, în majoritatea cazurilor, de exemplu, în Chișinău, să ne uităm așa, chiar dacă unii pun la îndoială orientarea geopolitică a primarului ales, dumnealui și partidul său are în program scris că susține integrarea europeană. Prin urmare, nu avem cum să-i trecem pe acești alegători care au votat pentru actualul primar și pentru partidul său, nu avem cum să-i trecem la antieuropeni. Pe de altă parte, ne uităm la rezultatele partidelor care anunță și care știm cu certitudine că reprezintă această direcție pro-estică în politica externă a Republicii Moldova. Păi în Chișinău reprezentanții acestei direcții sunt nouă persoane doar. Restul nu putem spune că sunt anti-europeni. Este adevărat, este un consilier al cărui partid zice că nu e nici cu Occidentul, nici cu Orientul. Sau să zicem că integrarea europeană sau, dimpotrivă, integrarea euroasiatică nu o să ne rezolve problema, dar asta e altă poveste. În cazul de față, vorbim despre faptul că majoritatea cetățenilor au spus cu claritate că preferă candidați sau preferă partide care promovează integrarea europeană. La nord, e adevărat, situația e nițel alta, dar în general pe teritoriul Republicii Moldova e aceasta despre care vorbim acum.

Radu Osipov: Domnule Negru, în loc de concluzie. Considerați că noul Cod electoral a trecut testul primelor alegeri?

Nicolae Negru: Da, desigur. Eu totuși nu am fost implicat în acest proces. Am văzut unele nemulțumiri ale candidaților, dar, până la urmă, alegerile au avut loc. Observatorii internaționali au zis că procesul a decurs bine. Se testează. Mâine-poimâine și societatea civilă și politicienii vor zice că trebuie să intervenim și să îmbunătățim Codul electoral și e firesc. Nu există niciun document, nici măcar Constituția nu este de neatins. Adică trebuie să trăim în pas cu viața.

În concluzie, vreau să spun totuși că declarațiile pe care le făcea Moscova până acum și reprezentantul Ministerului rus al Afacerilor Externe și alte persoane mai înalte, precum că actuala guvernare de la Chișinău nu reprezintă voința poporului, nu s-au adeverit. Precum că voința poporului în privința geopoliticii e alta decât o promovează actualul partid de guvernământ, aceste declarații nu s-au adeverit. Într-un fel, rezultatele alegerilor au infirmat aceste declarații.

Radu Osipov: Vă mulțumesc mult pentru aceste răspunsuri.

Citește mai mult