Economic

Moldovagaz nu a aprobat raportul auditului datoriilor istorice pretinse de Gazprom

Consiliul de Observatori al Societății pe acțiuni Moldovagaz nu a aprobat raportul final al auditului independent al datoriei companiei către concernul rus „Gazprom”. Subiectul, care a fost inclus în ordinea de zi a ședinței din 2 noiembrie, nu a fost susținut de majoritatea membrilor Consiliului de Observatori.

„Conform rezultatelor votării, o decizie în acest sens nu a fost luată din cauza faptului că din cei 6 membri ai Consiliului de Observatori 4 persoane, care reprezintă SAP „Gazprom”, au votat „împotrivă” proiectului de hotărâre propus”, precizează Moldovagaz într-un comunicat.

Amintim că pe 6 septembrie curent, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a prezentat public concluziile auditului pretinsei datorii a Moldovagaz față de Gazprom, potrivit căruia o bună parte din această pretinsă datorie nu a fost confirmată sau cel puțin nu poate fi executată.

Republica Moldova ar putea achita Companiei rusești Gazprom 8,6 milioane de dolari din datoria de 709 de milioane de dolari a malului drept al Nistrului, care era la sfârșitul lunii martie 2022 pe malul drept al Nistrului.

Concluziile auditului pretinsei datorii a Moldovagaz față de Gazprom a fost efectuat de două companii cu renume internațional, Wikborg Rein și Forensic Risk Alliance, din Norvegia și Marea Britanie, selectate pentru reputația lor ireproșabilă. De asemenea, raportul a fost publicat integral pe pagina web a Ministerului Energiei și transmis către MoldovaGaz, pentru a fi examinat de Consiliul de observatori și acționarul majoritar, Gazprom, împreună cu propunerile Guvernului de a soluționa problema acestei pretinse datorii.

De menționat că Gazprom nu recunoaște rezultatele auditului extern comandat de Republica Moldova și anterior a declarat că intenționează să-și apere drepturile „în toate modurile posibile”.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult