„Eu sunt optimistă”. Maia Sandu susține că Republica Moldova ar putea adera la UE mai devreme de 2030
Republica Moldova ar putea deveni membră cu drepturi depline a Uniunii Europene mai devreme decât anul 2030, a declarat președinta țării, Maia Sandu, în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova. Șefa statului consideră că acest lucru ar fi posibil, dacă, pe de o parte, autoritățile vor depune eforturi mai mari, iar pe de altă parte, blocul comunitar va păstra deschiderea pentru integrarea europeană a țării noastre.
„Dacă în mai puțin de doi an am reușit să facem pași importanți, eu cred că este foarte real ca să ajungem stat membru al UE până la sfârșitul acestui deceniu. Noi am făcut un angajament pe partea noastră pentru că aici controlăm lucrurile, noi trebuie să îndeplinim toate angajamentele și să ajungem să corespundem standardelor europene până în 2030 și sperăm ca UE să fie gata să ne accepte. Ne-am bucura și ne-am dori ca acest lucru să se întâmple mult mai repede și nu exclud că acest lucru se poate întâmpla mult mai repede, dacă și noi aici pe intern muncim mai mult și mai mulți muncim la această agendă de integrare europeană și pe de altă parte și dacă și situația în UE vor păstra această deschidere, atunci lucrurile se pot întâmpla mult mai repede. Eu sunt optimistă”, a menționat președinta.
Între timp, șefa statului s-a arătat optimistă și în privința deciziei Consiliului European, care în luna decembrie urmează să ia o decizie finală în privința deschiderii negocierilor de aderare cu Republica Moldova.
„Trebuie să vedem cum se vor întâmpla lucrurile la ședința din decembrie pentru că întotdeauna se poate întâmpla ceva. Noi suntem optimiști, continuăm să lucrăm, dar trebuie să așteptăm decizia finală, atunci vom avea certitudine că începem negocierile”, a mai spus Maia Sandu.
Totodată, președinta a precizat că este în interesul Republicii Moldova ca la Summitul European din decembrie să primească un răspuns pozitiv și Ucraina.
„Eu sper că decizia va fi pozitivă pentru ambele țări, este în interesul nostru ca și Ucraina să meargă pe aceeași cale, să-și consolideze democrația și să devină stat membru al UE, la fel cum este și în interesul Ucraina ca Republica Moldova să devină stata membru al Uniunii Europene. Sigur că fiecare țară are propriile angajamente, de transformare, de reformare a unui domeniu sau altul pentru ca să se ajungă la standardele UE și fiecare lucrează la agenda sa, dar până acum am mers într-in pas și sper că decizia din decembrie va fi pozitivă pentru ambele. Eu cred că dacă va fi o decizie pozitivă va fi pozitivă pentru ambele țări”, a conchis Maia Sandu.
În aceeași ordine de idei, șefa statului susține că Republica Moldova nu poate deveni stat membru, doar după rezolvarea conflictului transnistrean, pentru asta ar însemna „să-i dăm Kremlinului drept de veto pe procesul de integrare a țării”.
„Admitem că în cel mai rău caz vom face integrarea europeană în doi pași, mai întâi malul drept și apo malul stâng. În momentul în care oamenii vor vedea cum cresc standardele de viață, cum cresc pensiile salariile, cum se îmbunătățește viața în localitățile noastre, sigur că și ei își vor dori să meargă pe aceeași cale. Eu cred că ei și astăzi își doresc, doar că există Federația Rusă care din răsputeri”, a subliniat șefa statului.
Amintim că, pe 8 noiembrie, Comisia Europeană a recomandat Consiliului European să demareze negocierile de aderare cu Republica Moldova și Ucraina.
Decizia finală privind începerea negocierilor cu țara noastră va fi luată de către statele membre la reuniunea Consiliului European din 14-15 decembrie. Recent europarlamentarul Siegfried Mureșan, a declarat că Republica Moldova are toate șansele ca până la sfârșitul acestui an să înceapă negocierile pentru aderare la Uniunea Europeană, datorită reformelor îndeplinite de autoritățile de la Chișinău.