Politic

Pași contra cronometru// Comisia Europeană este decisă să pornească negocierile cu Republica Moldova în actualul mandat von der Leyen

Comisia Europeană este decisă să pornească negocierile cu Republica Moldova în actualul mandat von der Leyen. Experți de la Chișinău susțin că, în justiție, anticorupție și deoligarhizare, Guvernul trebuie să obțină progrese și să realizeze acele trei recomandări ale Comisiei până la următoarea evaluare tehnică din martie anul viitor.

facebook/ Adrian Lupușor, Siegfried Mureșan, Liliana Palihovici și Iulian Groza
Sursa: facebook/ Adrian Lupușor, Siegfried Mureșan, Liliana Palihovici și Iulian Groza

Mandatul comisiei von der Leyen va expira odată cu alegerile europarlamentare din vară.

„Citind poziția Comisiei Europene, mesajele transmise de Comisia Europeană, ele cumva se pliază și pe calendarul electoral la nivelul Uniunii Europene. În vară, urmează să aibă loc alegerile europarlamentare, iar după alegerile europarlamentare va fi creat un nou Parlament European și va fi creată o nouă Comisie Europeană. Practic, noi întrevedem un mesaj pe care-l transmite Comisia că ea este pregătită să lanseze negocierile de aderare cu Ucraina și Republica Moldova în cadrul mandatului prezentei Comisii Europene”, a declarat directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Iulian Groza.

Unul dintre criteriile fundamentale de aderare la UE este cel economic.

„Nivelul de deficit bugetar de circa șase la sută din PIB este o problemă care trebuie soluționată. Pe moment, o mare parte din deficitul bugetar este acoperită din contul suportului extern. Este o situație care trebuie echilibrată prin influxuri de investiții străine, prin creșterea exporturilor, or la acest capitol la fel avem unele dificultăți”, a relevat directorul executiv Expert-Grup, Adrian Lupușor.

Comisia Europeană a trecut Legea amalgamării voluntare la realizări.

„Uniunea Europeană ne permite să analizăm contextul nostru și să vedem ce se potrivește mai bine și ce ar face mai eficient procesul și ar avea un impact pozitiv asupra calității vieții cetățeanului aici, în Moldova. Mai bine decât noi nu poate nimeni analiza ce le trebuie la trei-patru sate ca să ia o decizie de a se uni sub o administrație publică și a avea alte șanse de dezvoltare a infrastructurii, infrastructurii sociale, educaționale”, a menționat Liliana Palihovici, președinta AO Institutum Virtutes Civilis.

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a recomandat deschiderea negocierilor cu Republica Moldova. Decizia este una politică și le aparține șefilor de stat și de guvern din uniune care se vor reuni în decembrie la Consiliul European.

Citește mai mult