Prognoza oficială a Băncii Naționale indică o scădere a inflației în 2023, urmată de o creștere a prețurilor în ultimele luni din 2024
Rata inflației va scădea anul viitor, însă, în ultimele luni din 2024, creșterea prețurilor va accelera. Mai exact, 3,5 la sută este valoarea minimă a inflației, și 6% - cea maximă. Aceasta este prognoza oficială a Băncii Naționale.

Guvernatorul Octavian Armașu susține că economia crește, indicatorul principal este cererea mare pentru credite în imobiliare și comerț.
Pentru a nu fi admise stagnări în dezvoltarea economiei, Octavian Armașu susține că este necesar ca deficitul bugetar să aibă o finanțare echilibrată.
„Când sunt doar surse externe, ele vin cu diferite decizii de la diferiți factori de decizie. Astea sunt decizii cu condiții care toate trebuie făcute, dar este greu de prevăzut exact momentul când vor veni acești bani și Ministerului Finanțelor îi vine greu. Și atunci când nu există un amortizor, o altă sursă care să compenseze aceste devieri pe fluxul de numerar, Ministerul Finanțelor poate ajunge în situația când reține unele plăți, ceea ce este rău pentru economie”, estimează guvernatorul Băncii Naționale.
În acest sens, Banca Centrală poartă discuții cu Guvernul pentru a fi evitate astfel de situații anul viitor. De altfel, Ministerul Finanțelor a anunțat la 8 noiembrie că inițiază elaborarea proiectului de lege privind bugetul de stat pentru anul viitor.
Potrivit BNM, amânarea adoptării și publicării acestei legi creează o incertitudine în analiza evoluțiilor fiscale și ale sectorului public. La capitolul creditare, Octavian Armașu a menționat că ratele încă nu sunt diminuate de băncile comerciale, întrucât ratele la depozitele vechi, comparativ cu cele noi, sunt încă mari.
„Băncile au în stoc încă depozite care au fost primite de la populație anterior la rate mai mari. Respectiv, costurile de finanțare per total continuă a fi încă destul de înalte. Iată de ce creditele, ratele la credite întârzie. Ele sunt în descreștere mai lentă față de depozite.”
În raportul BNM asupra inflației este prognozat că anul viitor, prețurile pentru produsele alimentare vor rămâne practic neschimbate și se vor diminua începând cu sfârșitul anului viitor.
Pe de altă parte, vor crește ușor prețurile pentru combustibili în prima jumătate a anului viitor.
Documentul mai arată că există premise proinflaționiste în contextul în care Guvernul examinează posibilitatea majorării salariilor în sectorul bugetar din 1 ianuarie 2024, însă volumul acestor creșteri nu este cunoscut.