Cultură

La Naționalul din Chișinău s-au reunit oameni de cultură, politicieni și prietenii lui Valeriu Turea, supranumit „pana de aur a diplomației moldovenești”

„Dor de Valeriu Turea” a fost genericul spectacolului-omagiu, consacrat regretatului jurnalist, diplomat și scriitor, supranumit de exegeți „pana de aur a diplomației moldovenești” - Valeriu Turea. Evocarea, care a avut loc la Teatrul Național „Mihai Eminescu”, a reunit actori, politicieni, oameni de cultură și prietenii lui Valeriu Turea.

La Naționalul din Chișinău s-au reunit actori, politicieni, oameni de cultură și prietenii lui Valeriu Turea, supranumit „pana de aur a diplomației moldovenești”

facebook/ Larisa Turea
Sursa: facebook/ Larisa Turea

Imaginile video cu Valeriu Turea citind din cartea sa „Vișinul Baronului Munchhausen” au fost urmate de actorii Naționalului „Mihai Eminescu” lecturând din aceeași prețioasă apariție editorială.

PETRU HADÂRCĂ, DIRECTORUL TEATRULUI "M. EMINESCU" 669,45 SEC E o onoare și mă bucur că am putut realiza pentru că Valeriu era de-al casei, era de la Teatrul Național și acum îmi amintesc cu lumină momentele când era la fiecare premieră”*, a remarcat regizorul Petru Hadârcă, directorul general al Teatrului Național „Mihai Eminescu”.

Acum 30 de ani, când a venit la Ministerul de Externe, anume Valeriu Turea l-a inițiat în scrierea comunicatelor de presă din perspectiva diplomatică, își amintește Oleg Serebrian.

„A fost un om de o cultură vastă, o cultură românească, și chiar atunci, la începutul anilor 90, avea cunoștințe extraordinare în poezia și literatura română, care l-au influențat foarte mult.”

Au evocat amintirea lui Valeriu Turea și îndrăgiți artiști, care, ani în urmă, au concertat în fața moldovenilor stabiliți în Portugalia.

facebook/ Larisa Turea
Sursa: facebook/ Larisa Turea

SINCRON EUGEN DOGA, COMPOZITOR, ACADEMICIAN 671 ,27 SEC *„Geografic, era departe, dar el cu firea sa a scos distanța și am rămas noi doi. Extraordinar! E vorba de Portugalia, unde prima dată l-am văzut. El era Ambasador, era cel care aduna lumea.

În 2019, Valeriu Turea a lansat singura sa carte, „Vișinul Baronului Munchhausen”, cu o prefață de Maria Șleahtițchi.

*„În sertarele lui trebuie căutate manuscrisele și trebuie publicate pentru că avea o pană cu totul și cu totul deosebită, așa cum ziceam, „pana de aur a diplomației moldovenești”.

facebook/ Larisa Turea
Sursa: facebook/ Larisa Turea

Iar bunul prieten al lui Valeriu, poetul Vasile Romanciuc l-a numit „arhitect al propriei sale personalități”.

„Valeriu Turea a muncit, Valeriu Turea a crescut ca un arbore puternic și a slobozit rădăcini adânci în inimile noastre, în memoria noastră, și oriunde s-ar fi aflat Valeriu în lumea asta largă, eu cred că a fost, în primul rând, Ambasador al sufletului nostru românesc.”

În final, scriitoarea Larisa Turea a mulțumit tuturor celor care au evocat memoria soțului său și a adresat un îndemn: „Nu vă zgârciți la cuvinte frumoase pentru cei dragi cât sunt vii!”.

Valeriu Turea s-a născut pe 6 octombrie 1951 la Rosoșeni, regiunea Cernăuți. Cunoscutul jurnalist și diplomat s-a stins din viață la 9 decembrie 2020.

facebook/ Larisa Turea
Sursa: facebook/ Larisa Turea

Citește mai mult