China și Japonia reafirmă relațiile strategice
Președintele chinez Xi Jinping și prim-ministrul japonez Fumio Kishida s-au angajat să urmărească „relații reciproc avantajoase” în cadrul primelor lor discuții față în față din ultimul an, un semn că cele mai mari două mari economii din Asia încearcă să repare legăturile tensionate, informează Reuters. Oficialii au avut o întrevedere, joi, la San Francisco, unde se desfășoară Summitul Cooperării Economice Asia-Pacific (APEC).
Cei doi lideri au discutat, de asemenea, despre interdicția impusă de China asupra fructelor de mare japoneze și despre cazul foarte mediatizat al unui om de afaceri japonez reținut în China.
Țările ar trebui „să se concentreze pe interesele comune” și să își reafirme „relația strategică de beneficiu reciproc și să îi dea un nou sens”, i-a spus Xi lui Kishida.
Într-o declarație comună din 2008, Japonia și China au convenit să urmărească o „relație reciproc avantajoasă bazată pe interese strategice comune”, menită să asigure schimburi frecvente de lideri în probleme precum securitatea. Dar această formulare a fost folosită mai rar în ultimii ani, deoarece cele două țări s-au confruntat în legătură cu o serie de probleme, cum ar fi disputele teritoriale, tensiunile comerciale și Taiwanul, insula democratică văzută de Beijing ca parte a teritoriului chinez.
Kishida a confirmat că cele două părți și-au reafirmat angajamentul față de relația lor în comentariile făcute presei după discuții.
„Am împărtășit opinia comună că vom continua să comunicăm îndeaproape la diferite niveluri, inclusiv la nivel de conducere”, a declarat Kishida.
Menționă, că Xi Jinping a avut o întrevedere și cu președintele american Joe Biden, în marja summitului APEC. Cele două superputeri au convenit să deschidă o linie telefonică prezidențială și să reia comunicarea între militari, printre alte chestiuni.
Kishida s-a întâlnit, de asemenea, cu Biden în cadrul summitului, unde au discutat chestiuni, inclusiv „provocările comune” pe care le împărtășesc cu China.