Economic

Veaceslav Ioniță: După o scurtă stagnare a prețurilor la apartamente, se înregistrează o ușoară creștere a lor

Piața imobiliară din Republica Moldova înregistrează tendințe de modernizare. Tot mai multe proiecte imobiliare se dezvoltă pentru extinderea municipiului Chișinău. Construcțiile nu mai sunt concentrate doar în raza orașului. Totodată, „după o stagnare de scurtă durată a prețului la apartamente, piața imobiliară înregistrează o ușoară creștere de prețuri”, a declarat Veaceslav Ioniță.

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, 65% din toată avuția moldovenilor este în imobile, iar 1) prețul apartamentelor; 2) accesibilitatea locuințelor; și 3) accesibilitatea creditelor bancare pentru imobile; 4) dobânda bancară - caracterizează în prezent starea de lucruri pe piața imobiliară.

În lunile iulie-septembrie, a crescut atât numărul apartamentelor vândute, cât și prețul acestora. Astfel, prețul unui apartament nou este de circa 950 de euro per metru pătrat, iar un apartament la mâna a doua se vinde cu aproximativ 720 de euro/ m2. Creșterea se va menține și în lunile următoare.

Economistul susține că, în municipiul Chișinău, salariul este cu 20% mai mare decât la nivel de țară. În 2006, moldovenii trebuiau să muncească 36 de ani ca să cumpere un apartament de 70 de metri pătrați, astăzi sunt necesari doar șapte ani.

„Cel mai scăzut nivel din istoria independenței Republicii Moldova. Aproape comparabil cu cel din Europa, unde sunt necesari circa 7-10 ani de muncă pentru procurarea unui imobil”, a declarat economistul.

În lunile iulie-septembrie, dobânda medie pentru un credit ipotecar a scăzut sub 10%, în timp ce la începutul anului depășea 12%.

„Practic, noi o așa situație avem o dată la 10 ani. Din nefericire, se întâmplă anumite crize și avem șocuri. Însă firesc este să vă împrumutați în lei pentru procurarea de imobile în condiții de criză. Crizele trec, iar dumneavoastră aveți de achitat creditul imobiliar câțiva ani buni. Ceea ce în decembrie anul trecut părea normal să te împrumuți în valută, din cauza că leul era foarte scump, acum această situație este depășită. Creditele în lei sunt mai accesibile decât creditele în valută”, a opiniat economistul.

În concluzie expertul economic spune că prețurile la apartamente vor crește, din cauza costurilor care au crescut în ultimii ani, dar capacitatea de cumpărare a cetățenilor și accesibilitatea creditelor devin tot mai bune.

Potrivit Agenției Servicii Publice, în primele cinci luni ale anului, în țara noastră, s-au vândut puțin peste 6.700 de apartamente.

Doina  Pozdirca

Doina Pozdirca

Autor

Citește mai mult