Internațional

Ucrainenii anunță că au avansat până la opt kilometri pe malul estic al Niprului

Armata ucraineană anunță cel mai mare avans din ultimele luni și spune că a eliberat de invadatori o distanță de până la opt kilometri de pe malul estic al Niprului. Totodată, Kievul a publicat imagini cu o operațiune reușită asupra unui aerodrom din regiunea ocupată Herson, folosit de invadatori pentru a ataca forțele ucrainene și infrastructura critică.

Facebook/Zelenski
Sursa: Facebook/Zelenski

Aviația ucraineană a lovit aerodromul din satul ocupat Tarasovka din regiunea Herson, acum două zile, dar imaginile au fost făcute publice abia astăzi. Potrivit militarilor, cel puțin două avioane AN-12 au fost avariate, iar un hangar a fost distrus complet în urma operațiunii.

O altă operațiune a avut loc deja pe teritoriul Rusiei. În apropierea satului Dmitriev din regiunea Kursk au fost scoase din funcțiune două stații radar.

Totodată, ucrainenii anunță că au avansat până la opt kilometri pe malul estic al Niprului. Cucerirea unor poziții pe malul stâng ar putea permite un asalt mai mare spre sud, susțin experții militari. Dar pentru ca acest lucru să se întâmple, este necesar un număr mare de militari, vehicule și echipamente în această zonă greu accesibilă. Totodată, ucrainenii recuceresc teritoriul de lângă calea ferată la trei kilometri de Avdiivka, potrivit raportului Institutului pentru Studiul Războiului. Între timp, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a efectuat o vizită neanunțată la Kiev, văzută ca un efort de a menține fluxul de bani și arme către Ucraina. Austin, care a ajuns la Kiev cu trenul din Polonia, a discutat cu liderul ucrainean despre continuarea asistenței.

„Statele Unite sunt alături de dumneavoastră, vom rămâne alături pe termen lung. Ceea ce se întâmplă în Ucraina este important nu doar pentru Ucraina, ci și pentru întreaga lume. Este important și pentru SUA. Astfel, Statele Unite, precum și aliații și partenerii noștri, vor continua să lucreze pentru a oferi Ucrainei tot de ce are nevoie pentru a avea succes”, a declarat secretarul american al Apărării, Lloyd Austin.

Austin este pentru a doua oară la Kiev, dar circumstanțele sunt diferite. Prima sa vizită a avut loc la două luni după invazia pe scară largă a Rusiei. Atunci, Austin a lansat un efort internațional în urma căruia, acum, 50 de țări se întâlnesc lunar și coordonează sprijinul său cu privire la ce arme, instruire și alte tipuri de sprijin ar putea fi acordate Kievului.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult