Economic

AFAM încurajează refugiatele să-și deschidă afaceri în Republica Moldova

Femeile din Republica Moldova sunt încurajate și susținute de Asociația Femeilor Antreprenoare (AFAM) să-și deschidă afaceri. Odată cu începerea războiului în Ucraina, Asociația a venit și în ajutorul refugiatelor pe care le-a instruit cum să genereze o idee de business. Datorită acestor oportunități, o refugiată din țara vecină a reușit să se integreze la noi și să-și deschidă o companie.

„În cadrul Asociației Femeilor Antreprenoare mai avem încă un proiect finanțat de Consiliul Refugiaților din Norvegia și Guvernul Germaniei care a alocat granturi pentru ideile de afaceri și business planuri. A fost desfășurat un concurs. 20 de femei au primit aceste granturi”, declară Carolina Bugaian, președinta AFAM.

Ludmila Bilevskaia este una din refugiatele din Ucraina care a beneficiat de sprijin din partea Asociației Femeilor Antreprenoare din Republica Moldova pentru a-și deschide o afacere. A venit la Chișinău din Odesa pe 6 iulie 2022 împreună cu soțul ei. A lucrat o perioadă în calitate de vânzător-consultant, însă a înțeles că își dorește altceva. A început să ofere servicii de curățenie, iar astăzi are deja o proprie firmă specializată.

„Am găsit un anunț pe Facebook, unde puteai completa un fișier și participa la acest program. Am fost invitată la AFAM. Timp de două săptămâni și jumătate, am învățat foarte multe. Am câștigat un grant. Le mulțumesc tuturor, pentru că am reușit să-mi cumpăr echipamentele și produsele de curățare necesare. Prima tranșă din valoarea grantului a fost 25 de mii de lei, iar a doua - 100 de mii de lei”, spune Ludmila Bilevskaia, refugiată din Ucraina.

Ludmila susține că și-ar dori să se întoarcă acasă, însă, așa cum acolo este război, femeia își continuă viața aici și se bucură că a avut oportunitatea de a-și crea singură un loc de muncă.

„Astăzi m-aș întoarce în Ucraina, dacă cineva mi-ar spune că războiul s-a încheiat. Dar așa cum la noi este încă război, trebuie să ne continuăm viața. Planificăm să rămânem aici, pentru că mi-am deschis aici firma și vreau să avansez. Vom rămâne aici încă nu un an sau doi, dar mai mult”, afirmă Ludmila Bilevskaia.

În parteneriat cu Consiliul Național al Tineretului din Moldova și susținut de UN Women, finanțat de Fondul Femeilor pentru Pace și Ajutor Umanitar, AFAM a creat Clubul solidarității femeilor, unde refugiatele se adresează și beneficiază de ajutor în vederea orientării profesionale și dezvoltării în carieră.

Doina  Pozdirca

Doina Pozdirca

Autor

Citește mai mult