Politic

Maia Sandu, la Kiev: „Un alt val de extindere a UE reprezintă o investiție în securitatea continentului”

Extinderea Uniunii Europene ar însemna o dovadă a angajamentului de nezdruncinat al Uniunii față de pace, iar Republica Moldova și Ucraina sunt determinate să muncească asiduu pentru a adera la blocul comunitar. Declarația a fost făcută de Maia Sandu la Kiev, în cadrul unei conferințe de presă susținută alături de omologul său Ucrainean Volodimir Zelenski și președintele Consiliului European, Charles Michel.

presedinte.md
Sursa: presedinte.md

Șefa statului a menționat că aderarea la UE este importată deopotrivă pentru Republica Moldova și Ucraina. În opinia Maiei Sandu acest lucru va consolida progresul democratic al moldovenilor și ucrainenilor și totodată va sublinia angajamentul continentului pentru pace, securitate și solidaritate.

„Un alt val de extindere a UE reprezintă o investiție în securitatea continentului și o dovadă a angajamentului de nezdruncinat al Uniunii față de pace - însuși fundamentul pe care a fost construită UE”, a declarat președinta Republicii Moldova.

Maia Sandu a specificat că Republica Moldova se reformează pentru a se pregăti să fie membru a Uniunii Europene, făcând referire la reforma justiției și combaterea corupției. De asemenea, lidera de la Chișinău a menționat că raportul Comisiei Europene privind extinderea UE a apreciat rezultatele importante pe care le-a obținut deja țara noastră.

Maia Sandu a făcut și un apel către toate statele membre UE să sprijine unanim deschiderea de negocieri de aderare la UE deopotrivă cu Moldova și Ucraina la Consiliul European de luna viitoare de la Bruxelles.

„Când vine vorba de extinderea UE, două lucruri sunt mai importante ca niciodată: unitatea și viteza. În fața strategiei Rusiei de tip „dezbină și stăpânește”, unitatea noastră este cea mai puternică apărare. Trebuie să acționăm cu o singură voce, să arătăm că voința noastră colectivă este de neclintit”, a declarat președinta.

La final, șefa statului a îndemnat întreaga lume liberă și toate țările care vor ca frontierele lor să fie respectate „să continue să sprijine Ucraina. Atât timp cât va fi nevoie. Până la victorie. Nu există altă cale”, a conchis Maia Sandu.

Menționăm că pe 21 noiembrie în Ucraina este marcată Ziua demnității și a libertății, în amintirea protestelor Euromaidan de la Kiev începute pe 21 noiembrie 2013 împotriva fostului președinte Viktor Ianukovici, care a refuzat în ultimul moment să semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

Pentru al doilea an consecutiv, Ziua demnității și libertății este marcată pe fondul invaziei pe scară largă a Rusiei, care a început la 24 februarie 2022.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult