Șase persoane au fost reținute și peste 1,7 milioane de lei ridicați într-un dosar de corupție la eliberarea permiselor de conducere la Bălți
Șase persoane, printre care un inspector principal al Secției de Înmatriculare și Calificare a Conducătorilor Auto din Bălți, trei instructori auto și doi intermediari, au fost reținute în urma celor 18 percheziții desfășurate de ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) în comun cu procurorii anticorupție. Potrivit CNA, ei sunt bănuiți de corupere activă, pasivă și trafic de influență. În urma descinderilor, oamenii legii au ridicat 71 de mii de euro, 357 de mii de lei, circa 2000 de dolari, telefoane mobile și înscrisuri de ciornă.
Potrivit CNA, bănuiții ar fi colaborat pentru a manipula susținerea examenelor practice și teoretice pentru candidații la obținerea permiselor de conducere. Conform probelor administrate, candidații primeau rezultatele „admis” în schimbul unor sume cuprinse între 450 de euro și 1000 de euro per caz. Una dintre persoanele reținute este Nicolai Romaniuc, examinator pentru calificarea conducătorilor auto, care activează în cadrul instituției de mai bine de 30 de ani.
Avocatul acestuie a refuzat să ofere mai multe detalii despre poziția clientului său și ce îi este incriminat. „Nu sunt împuternicit de clientul meu. Dumnealui pledează nevinovat, cred că pe parcurs va fi stabilit.”
Am încercat să obținem mai multe detalii de la șeful Secției de Înmatriculare și Calificare a Conducătorilor Auto din Bălți, Marinel Popa, care ne-a declarat că nu cunoaște nimic despre percheziții.
„Nu sunt la curent, noi comentarii nu dăm. Este serviciul de presă și atât”, a spus Marinel Popa.
Persoanele reținute erau implicate în acțiuni de corupție la eliberarea permiselor de conducere. În timpul perchezițiilor efectuate la oficiile Secției de Înmatriculare și Calificare a Conducătorilor Auto din Bălți și la domiciliile bănuiților, au fost descoperite și ridicate peste 71 de mii de euro, 357 de mii de lei, circa 2000 de dolari (n.r. în sumă, echivalentul a peste 1.780.000 lei), telefoane mobile și înscrisuri de ciornă.
CNA a făcut publice interceptări telefonice. O discuție a suprins două persoane, o femeie care dorea să obțină permisul de conducere cu un bărbat, care i-a promis că îl va avea.
Într-o altă secvență, în discuție se vorbește deja despre suma de bani recepționată.
Urmărirea penală a fost inițiată la 18 iulie 2023 pentru fapte de corupție pasivă, iar ulterior, la 24 noiembrie curent, au fost demarate alte 7 cauze penale pentru corupție pasivă, activă și trafic de influență. Acțiunile de combatere a corupției la eliberarea permiselor de conducere au fost extinse anterior la filialele din Edineț, Glodeni, Chișinău și alte locații, în care mai mulți funcționari ai Agenției Servicii Publice au fost reținuți pentru impunerea unui sistem de colectare ilicită a mijloacelor financiare de la candidații pentru obținerea permisului de conducere. Suma pretinsă pentru un permis varia între 400 și 1200 de euro.