Henry Kissinger, secretar de stat sub președinții Richard Nixon și Gerald Ford, a încetat din viață la vârsta de 100 de ani
Henry Kissinger, diplomat american și fost secretar de stat al SUA, a murit la vârsta de 100 de ani. Kissinger, un politician-cheie în diplomația mondială în perioada Războiului Rece s-a stins în casa sa din Connecticut. Lideri politici din întreaga lume au adus un omagiu lui Henry Kissinger, figură marcantă a diplomației americane, secretar de stat sub președinții Richard Nixon și Gerald Ford, informează agențiile internaționale, citate de Agerpres.
Evreu german născut pe 27 mai 1923 în Bavaria, un bărbat cu o voce gravă și un puternic accent german, el a continuat să fie faimos și o voce influentă timp de decenii după ce și-a părăsit responsabilitățile în planul afacerilor internaționale. Heinz Alfred Kissinger a fost naturalizat american la vârsta de 20 de ani. Fiu al unui profesor de școală, s-a alăturat contra-spionajului militar și armatei americane, după care a urmat studii strălucitoare la Harvard, unde a și predat. Recunoscut după ramele groase ale ochelarilor, s-a impus ca un chip al diplomației globale atunci când republicanul Richard Nixon l-a chemat la Casa Albă în 1969 în calitate de consilier pentru securitate națională, apoi ca secretar de stat. A ocupat ambele funcții din 1973 până în 1975 și a rămas maestru al diplomației sub președintele Gerald Ford, până în 1977. Atunci a inițiat relaxarea în relația cu Uniunea Sovietică, dar și dezghețul în relația cu China lui Mao, în timpul călătoriilor secrete pentru a organiza vizita istorică a lui Nixon la Beijing, în 1972.
Inițiind apropierea de Moscova și Beijing în anii 1970, acest laureat al Premiului Nobel pentru Pace și-a văzut însă imaginea pătată de pagini întunecate din istoria Statelor Unite, precum sprijinul pentru lovitura de stat din 1973 din Chile sau invazia Timorului de Est în 1975 și, desigur, războiul din Vietnam. A condus, întotdeauna în cel mai mare secret și în paralel cu bombardamentele de la Hanoi, negocieri cu Le Duc Tho pentru a pune capăt războiului din Vietnam. Semnarea încetării focului i-a adus în 1973 Premiul Nobel pentru Pace cu nord-vietnamezul, unul dintre cele mai controversate din istoria decernării acestei distincții.
Fără Kissinger, America a pierdut „una dintre cele mai ascultate voci ale sale în politica externă”, a reacționat fostul președinte republican George W. Bush.
Faptul că un astfel de om, un refugiat din Germania nazistă, a putut deveni șef al diplomației americane „vorbește atât despre măreția sa, cât și despre măreția Americii”, a adăugat fostul președinte republican într-un comunicat de presă.
Lideri politici din întreaga lume au adus un omagiu lui Henry Kissinger. Astfel, cancelarul federal german Olaf Scholz a salutat angajamentul lui Kissinger în favoarea prieteniei dintre Germania și SUA, apreciind că lumea a pierdut „un mare diplomat”. Henry Kissinger, care fugise în Germania nazistă pentru a se instala cu familia sa în SUA, „a rămas întotdeauna atașat de țara sa natală”, a adăugat cancelarul federal german pe contul său de pe platforma X (fosta Twitter).
Potrivit președintelui francez Emmanuel Macron, Henry Kissinger a fost „un gigant al istoriei”. „Secolul său de idei și de diplomație a avut o influență durabilă asupra epocii și lumii noastre”, a subliniat șeful statului francez cu privire la acest actor marcant al diplomației mondiale în timpul Războiului Rece.
La rândul său, președintele rus Vladimir Putin a salutat joi memoria unui „om de stat înțelept și vizionar”. „Numele lui Henry Kissinger este strâns legat de o politică pragmatică ce a permis să se ajungă la o atenuare a tensiunilor internaționale și la acorduri foarte importante americano-sovietice care au contribuit la întărirea securității mondiale”, a amintit Putin, potrivit unui comunicat al Kremlinului, într-un mesaj de condoleanțe adresat soției fostului diplomat american.
Premierul Japoniei, Fumio Kishida, a salutat „contribuțiile semnificative la pace și stabilitate” în Asia ale fostului diplomat american. Henry Kissinger a adus „contribuții semnificative la pacea și stabilitatea regionale, inclusiv în normalizarea relațiilor diplomatice între SUA și China”, a declarat Kishida în fața jurnaliștilor.
Potrivit ministrului de externe ucrainean, „moștenirea intelectuală” a fostului diplomat american „va continua să influențeze diplomația și ordinea mondială”, chiar și după decesul său la 100 de ani. „Moștenirea sa intelectuală va continua să influențeze modul de a înțelege diplomația și ordinea mondială”, a scris Dmitro Kuleba pe platforma X.
La rândul său, șeful administrației prezidențiale ucrainene, Andrii Iermak, s-a declarat "întristat" de dispariția lui Kissinger, însă a menționat faptul că diplomatul american a fost un personaj "controversat". Henry Kissinger "era un personaj controversat, însă, în mod incontestabil, excepțional. Ne vom aminti de leadership-ul angajamentului său în favoarea cooperării internaționale", a adăugat Iermak.
Kissinger s-a opus multă vreme aderării Kievului la NATO și sugera inclusiv să fie acceptată anexarea în 2014 a peninsulei Crimeea de către Rusia, ceea ce pentru Kiev este inacceptabil.
În ianuarie, la aproape un an de la începutul invaziei ruse în Ucraina, el și-a exprimat în cele din urmă sprijinul pentru aderarea Kievului la Alianța Nord-Atlantică. "Înainte de acest război, eu m-am opus ca Ucraina să devină membră a NATO, pentru că mă temeam că acest lucru ar putea provoca exact procesul pe care îl vedem acum", a declarat Kissinger atunci. "Însă acum, când acest proces a atins acest nivel, o Ucraină neutră în aceste condiții nu ar mai avea sens", a subliniat Kissinger, adăugând că "o aderare a Ucrainei la NATO ar fi o soluție potrivită" după soluționarea conflictului.