Cultură

Îngerii pictoriței Eudochiei Robu. La Muzeul Național de Artă al Moldovei a avut loc prezentarea unei apariții editoriale

O inspiră universul rural, tradițiile și se simte ocrotită de îngerii, pe care îi pictează în diferite ipostaze. Vorbim despre Eudochia Robu, pictorița care lucrează în provincie și a avut parte de un eveniment deosebit: lansarea la Muzeul Național de Artă al Moldovei a albumului "Îngerii în pictura Eudochiei Robu", apărut cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii.

Apariția unui album cu picturile inconfundabile ale Eudochiei Robu i-a bucurat pe admiratori, dar, în primul rând, a surprins-o pe autoarea lucrărilor.

„Eu nu am mai avut așa album, poate mici cataloage, dar un album atât de complex, practic, este toată opera mea. Toată admirația și mulțumirile sunt pentru domnul Potârniche, care este autorul acestui proiect și domnul Stăvilă, autorul textului”, a menționat pictorița.

„Sunt foarte impresionată de acest album. O ridică în liga întâi a picturii nu doar basarabene, eu cred, că și a picturii europene. Eudochia Robu și-a făcut studiile la Sankt-Petersburg, a mers des la Ermitaj, cam acolo a făcut școala privind marile picturi ale artiștilor europeni”, spune poeta Irina Nechit.

„Aceste lucrări ale Eudochiei Robu sunt un patrimoniu al nostru. În primul rând, m-au surprins lucrările cu fotografii, amintiri din casa părintească care țin de veșnicie și nu în ultimul rând universul rural de la Butuceni și Trebujeni cu rădăcini adânci în arhitectura populară. Aceste lucrări mi-au trezit nostalgia copilăriei”, spune maestrul fotograf Mihai Potârniche.

De ani buni, Eudochia Robu își desfășoară activitatea departe de zgomotul orașului.

„Locuiește la Mitoc, practic într-o ambianță care presupune mai multă singurătate și de singurătate o salvează pictura, îngerii, atelierul și gradina sa fermecătoare. Este o artistă care, cu studii academice nu pictează academic, nu epatează, nu încearcă experimentele formale. Ea este într-un sens tradiționalistă cu o înțelepciune aparte”, menționează criticul de artă Tudor Stăvila.

Un loc aparte în viața și opera pictoriței îl ocupă îngerii.

„Nu sunt îngerii din cele nouă cete, sunt îngerii care ne înconjoară din lumea paralelă nouă pe care nu-i vedeam dar îi simțim. Îngerul nostru păzitor, fiecărei persoane care i se dă la botez, mă gândesc eu că îngerul are o localitate, un oraș”, spune pictorița Eudochia Robu.

„Îngerii sunt lumina, sunt credința, adevărul care ne ajută să luptăm cu întunericul”, afirmă poeta Irina Nechit.

Textul și comentariile din album sunt traduse în limba engleză, imaginile au fost realizate de maeștrii fotografi Mihai Potârniche și Iurie Foca, inspirați de valoarea, frumusețea și profunzimea lucrărilor.

Citește mai mult