Internațional

SUA consideră că atacul asupra navelor comerciale din Marea Roșie a fost efectuat sub îndrumarea și cu sprijinul Iranului

Comandamentul central al armatei americane a emis o declarație în care afirmă că atacul asupra navelor comerciale din Marea Roșie a fost condus și susținut de Iran, informează BBC.

Sursa: Forbes / imagini din satelit din sudul Mării Roșii, în apropiere de Hodeida, Yemen, care arată nava Galaxy Leader, capturată recent de luptătorii Houthi pe 19 noiembrie

„Patru atacuri au avut loc astăzi (duminică) asupra a trei nave comerciale separate în apele internaționale din sudul Mării Roșii. Distrugătorul din clasa Arleigh Burke USS CARNEY a răspuns la apelurile de urgență ale navelor și a oferit asistență”, se arată în declarație.

„Aceste atacuri reprezintă o amenințare directă la adresa comerțului internațional și a securității maritime. Ele au pus în pericol viețile echipajelor internaționale reprezentând mai multe țări din întreaga lume. De asemenea, avem toate motivele să credem că aceste atacuri, deși sunt efectuate de Houthis în Yemen, sunt în întregime orchestrate de Iran. Statele Unite vor lua în considerare toate răspunsurile adecvate, în deplină coordonare cu aliații și partenerii lor internaționali”, se arată în declarație.

Anterior, rebelii houthi din Yemen, din mișcarea Ansar Allah, au revendicat responsabilitatea pentru atacul asupra a două nave comerciale în Marea Roșie, duminică, 3 decembrie.

Gruparea militantă Houthi are legături strânse cu Hezbollah din Liban și este susținută de Iran.

Proprietarii navelor comerciale asupra cărora s-a tras sunt oameni de afaceri israelieni, potrivit ziarului israelian Haaretz. Acesta este al patrulea atac asupra unor nave deținute de oameni de afaceri israelieni de la începutul războiului dintre Israel și Hamas.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult