Cultură

„Seri de film la înălțime”, șase documentare, realizate de tineri debutanți în regie la Studioul „TeleFilm-Chișinău”

„Seri de film la înălțime” este genericul evenimentului care aduce numeroși spectatori la etajul superior al Muzeului de Istorie a orașului Chișinău. Cele șase documentare, realizate de tineri debutanți în regie la Studioul „TeleFilm-Chișinău”, sunt proiectate în cadrul Lunii Filmului European 2023 în Chișinău.

facebook/ Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău
Sursa: facebook/ Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău

La cea de-a doua ediție a evenimentului „Seri de film la înălțime”, proiecțiile documentarelor debutanților sunt anticipate de evoluarea unei trupe aflate la început de cale.

„Este o onoare să cântăm aici, mai ales că este formula „TeleFilm”. Trupa noastră se numește MoldoTheDog, avem un an”, își prezintă formația vocalista Felicia Manole.

Primul documentar, „Apa din noi”, în regia lui Vadim Papuc, abordează tema ecologiei, altele sunt despre drepturile omului și problemele tinerilor.

VOX: *„Sunt interesat de filmele tinerilor.”;

*„Sunt foarte curioasă și am venit cu mare interes. Mă bucură faptul acesta că cinematografia începe să reînvie.”;

„Ceva inovativ pentru noi - „Filme la înălțime”, asta ne-a și atras.”;

„Știm multe despre "TeleFilm" și meritele sale pentru care și merită a fi privite.”

„Avem șase filme de scurt metraj, sunt filme de debut, regizori tineri care au debutat în film. Au fost instruiți la atelierul pe care-l facem tradițional cu Consiliul Europei. Au câștigat proiecte și au făcut filme bune”, menționează Mircea Surdu, director al „TeleFilm-Chișinău”.

La diverse evenimente, caravane în teritoriu, oriunde sunt proiectate filmele, accesul spectatorilor este liber.

„Pentru că noi le facem pe bani publici. ”TeleFilm”-ul are un principiu: să arătăm filmele gratuit la toată lumea pentru că astfel vom avea un public mai numeros și, în felul acesta, putem și noi să ținem pulsul acestui public”, afirmă Leonid Melnic, producător la „TeleFilm-Chișinău”.

Evenimentul, aflat la a doua ediție, este găzduit de sala panoramică a Muzeului de Istorie a orașului Chișinău.

„Acest eveniment este planificat în cadrul lunii filmelor europene, care anul acesta au început în luna noiembrie și se termina pe 9 decembrie. În primul rând, vreau să felicit echipa "TeleFilm-Chișinău" pentru premiul național, decernat anul acesta pentru contribuția la dezvoltarea cinematografiei din Republica Moldova”, a declarat Valeria Suruceanu, directoarea Muzeului de Istorie a orașului Chișinău.

„Mă bucur foarte mult pentru colegii mei, sper că le va da un imbold să facă filme și mai bune. Mă bucur și pentru mine, e omenește”, a spus Mircea Surdu, director al Studioului „TeleFilm-Chișinău”.

„Sper că acest premiu ne va motiva și mai mult să producem filme de calitate și să avem cu ce bucura publicul”, afirmă Leonid Melnic, producător la „Telefilm-Chișinău”.

Serile de film la înălțime vor culmina vineri, 8 decembrie, cu documentarele „Cerul fără stele”, regie - Victor Popovici și „DizarmoNica”, regie - Jasmin Delev.

facebook/ Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău
Sursa: facebook/ Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău
facebook/ Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău
Sursa: facebook/ Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău

Citește mai mult