Cultură

La TNDR „A. Cehov” din capitală va avea loc premiera spectacolului „Antilopa de aur”

Dansurile fabuloase indiene și poveștile pline de înțelepciune ale acestui popor vor putea fi admirate pe scena Teatrului Național Dramatic Rus (TNDR) „Anton Cehov” din capitală. La 9-10 decembrie, acolo va avea loc premiera spectacolului „Antilopa de aur”, o amplă producție scenică cu participarea actorilor teatrului și a elevilor de la o școală de dans din Chișinău.

facebook/ Евгений Богнибов
Sursa: facebook/ Евгений Богнибов

Un evantai de culori, muzică, mișcare în ritmul senzualelor dansuri indiene, printre care și fascinantul dans al șerpilor fermecați de sunetele muzicii, sunt dominate de prezența lacomului Rajah, un nemilos conducător indian.

„Eroul meu, Rajah, este foarte capricios, zgârcit și viclean. Nu se mai satură de bogăție și vrea să agonisească cât mai mulți bani. Eu mă strădui să-l prezint așa cum este”, spune actorul Piotr Peicev, Maestru în Arte.

Alături de actorii teatrului evoluează în premieră un grup de elevi, dansatori de la o școala de flamenco din capitală.

„Mi se pare o oportunitate extraordinară pentru că la vârsta de 13 ani am așa o posibilitate să particip într-un spectacol cu actori, să simt toate emoțiile de pe scenă”, consideră Lia Moisei.

„Eu interpretez rolul unui baiețel orfan. Are o inimă bună și vrea să salveze antilopa, gonită de oameni răi. Vor s-o pună să bată monede de aur cu copita ei fermecata pentru domnitorul lor lacom”, spune Lica Boiarchina.

„Este un stil aparte, un stil foarte colorat, unde fiecare mișcare înseamnă un cuvânt”, susține Anastasia Garbuz.

„Ne-am adâncit în școala indiană pentru că e o școala foarte, foarte complicată, foarte mare. În spectacol o să vedeți elemente din stiluri diferite indiene, noi am luat și master-class ca să fie cât mai corectă mișcarea feței, privirea”, subliniază Marta Madan, maestru de balet.

Ideea de a aduce în scenă povestea despre antilopa care, dacă lovește din copite curg monede de aur, este una mai veche.

Regizorul spectacolului, Evgheni Bognibov, spune că, „pentru unii, antilopa este o mașină de tipărit bani, iar pentru alții este un animal sfânt”.

„Cu vreo 20 de ani în urmă ne-am dorit împreună cu Marta Madan să facem un spectacol în care să armonizăm muzica, coregrafia și dramaturgia. Abia acum transpunem ideea prin prisma zilei de astăzi”, a declarat Evgheni Bognibov.

„Spectacolul este de mare amploare, joacă 12 actori ai Teatrului „Cehov” și 58 de elevi de la școala de dans. A fost creat un număr impresionant de costume specifice tradiției indiene - o muncă extraordinară în care s-au implicat toți pentru a aduce bucurie spectatorilor”, precizează Victoria Achimova-Crudu, secretar literar la Teatrul Național Dramatic Rus „Anton Cehov”.

Spectacolul „Antilopa de aur” va avea premiera pe 9 și 10 decembrie și va intra în repertoriul TDNR „A.P. Cehov”.

Citește mai mult