Economic

BNS: În perioada iulie - septembrie 2023, salariile nedeclarate au înregistrat o ascensiune de 1,4 la sută comparativ cu 2022

Ascunse în umbrele economiei, în perioada iulie-septembrie, munca nedeclarată au înregistrat o ascensiune de 1,4 la sută față de aceeași perioadă a anului trecut. Cifra ar putea fi una mult mai mare, întrucât, rar cine sesizează autoritățile despre acest lucru. Potrivit BNS, care a efectuat un studiu în acest sens, agricultura se află în fruntea acestui fenomen, reprezentând peste 70% din cazurile de salarizare neoficială.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Potrivit datelor oferite de BNS, angajarea fără perfectarea contractelor individuale este mai răspândită în rândul bărbaților, cărora le revine puțin peste 10 la sută, sau cu 3,4 procente mai mult decât femeilor.

Agricultura reprezintă sectorul cu cea mai mare pondere. Statisticile BNS arată că domeniului agricol îi revine o rată de aproape 75 la sută. Acesta este urmat de segmentul constucțiilor, unde puțin peste 10 la sută dintre angajați activau în baza unor înțelegeri verbale. În top se mai regăsește și personalul din domeniul industriei. În acest caz, ponderea oamenilor care au primit salariu în plic era de patru la sută, iar două procente revine comerțului.

În sectorul informal, care reprezintă o sferă a economiei nesupusă regulilor și reglementărilor oficiale sau fiscale, au lucrat 17,2 % din totalul persoanelor ocupate în economie. Ponderea celor cu un loc de muncă informal a atins 25,3%. În acest caz, segmentul care domină este cel al construcțiilor cu o rată de 70,6% din totalul persoanelor care muncesc în acest domeniu. Am încercat să aflăm de la oameni, ce preferă bani mai mulți, dar la negru, sau un salariu oficial. Toți cei pe care i-am intervievat se opun salariului în plic din cauza preocupărilor legate de legalitate, transparență și scăderea contribuțiilor sociale, generând astfel o percepție negativă asupra acestei practici.

„Aici fiecare e cu viziunea lui aparte. Din punctul meu de vedere nu este ceva pozitiv, fiindcă dacă luăm în considerație ceea ce ține de impozitare pentru asigurarea medicală, pentru pensii. Cumva este o siguranță pentru că tu știi la moment ce este.”;

„Eu consider că pentru ceea ce muncești trebuie să fii răsplătit și să primești oficial.”;

„Trebuie să fie totul oficial, impozitat să avem de unde plăti pensii, indemnizații pentru copii. Corect, trebuie să plătească impozit la stat, sunt pentru asta, întotdeauna am primit salariu oficial.”

În vara anului trecut, ministrul de atunci al Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătaru a anunțat lansarea campaniei "Trecem pe alb", care îndemna instituțiile statului să coopereze în combaterea muncii nedeclarate. Recent, instituția a prezentat rezultatele campaniei, care practic a dublat numărul celor descoperiți că muncesc la negru.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Muncii, anul trecut, au fost depistate 82 de persoane care activau în baza unei înțelegeri verbale. 2023 pare a fi un an mai rodnic la acest capitol, întrucât, ultimele date ale instituției arată că au fost identificate 147 de cazuri, dintre care jumătate reprezintă depistările în cadrul campaniei, iar altele - în urma sesizărilor. Numărul mediu de cazuri depistate pe lună în 2022 a constituit 6,67, iar în 2023 - a fost practic dublu. Instituția precizează că în ultimii cinci ani, Inspectoratul de Stat al Muncii, depista anual până la 100 de cazuri de muncă nedeclarată.

Citește mai mult