Nicu Popescu: „Decizia finală privind demararea negocierilor deseori, în UE, depinde și de alte subiecte”
Republica Moldova este țara cu cea mai bună dinamică de ajustare și implementare a aquis-ului comunitar, totuși decizia finală privind demararea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană depinde deseori și de alte subiecte, a declarat ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu.
Într-o intervenție video de la Bruxelles, oficialul a precizat că, indiferent de decizia din această săptămână a șefilor de stat și de guvern europeni, „lucrul de ajustare a țării noastre la rigorile europene continuă cu aceeași viteză”.
„Speranța noastră este că la acest Consiliu European se va da undă verde negocierilor de aderare la UE pentru Republica Moldova, dar în același timp trebuie să recunoaștem faptul că această decizie nu depinde doar de progresele făcute de R. Moldova. La această etapă, evaluarea Comisiei Europene este clară - Republica Moldova a îndeplinit 94 la sută din cele 9 recomandări. Republica Moldova este țara cu cea mai bună dinamică de ajustare și implementare a aquis-ului comunitar, avem cel mai mare număr de capitole – 9 capitole în care am constatat progrese substanțiale în procesul nostru de aderare la UE și totuși decizia finală privind demararea negocierilor deseori în UE depinde și de alte subiecte, de discuții legate cu alte state candidate pentru aderarea la UE. Tot la acest Consiliu urmează să aibă loc și discuții privind ajustarea perspectivei financiare multianuale din cadrul UE și într-adevăr, uneori, aceste subiecte devin conectate între ele”, a subliniat Nicu Popescu.
Cu toate acestea, ministrul de Externe a dat asigurări că sprijinul statelor membre pentru Republica Moldova rămâne unanim în continuare, iar autoritățile vor lucra împreună cu partenerii europeni pentru a aduce Republica Moldova în Uniunea Europeană.
Amintim că liderii europeni se vor reuni la Bruxelles săptămâna aceasta pentru summitul lor anual de dinainte de Crăciun din 14-15 decembrie. Decizia cheie va fi dacă se acordă Moldovei, Ucrainei - și posibil Bosniei - undă verde pentru a începe discuțiile de aderare la UE.
Este important de menționat că premierul ungar Viktor Orbán vrea ca la următoarea întâlnire a liderilor UE, care va avea loc peste două săptămâni, să nu fie luată nicio decizie cu privire la negocierea aderării Ucrainei la UE, lucru care ar putea duce la amânarea deschiderilor de negociere și pentru Republica Moldova, potrivit experților.