Social

CRIZA ENERGETICĂ // Cum economisesc lumina mai multe localități din Republica Moldova

Utilizarea rațională a energiei, reducerea iluminatului stradal, eficientizarea clădirilor și informarea cetățenilor sunt câteva dintre măsurile pe care le-au luat primăriile din țară pentru a optimiza consumul de energie electrică, în special în orele de vârf, la recomandarea Comisiei pentru Situații Excepționale. Redacția noastră de știri a întrebat mai mulți primari ce au decis să facă în localitățile lor sau ce urmează să întreprindă pentru economia de curent.

Primăria municipiului Strășeni:

Primăria orașului Hâncești

Primăria orașului Bălți:

Alexandr Petkov spune că deconectarea iluminatului stradal pe timp de noapte, de la miezul nopții până la ora 5:00, aduce economii de aproximativ 200 de mii de lei lunar din bugetul municipal. Potrivit acestuia, nu este o sumă mare raportată la oraș, dar este ceva considerabil. În afară de aceasta, se reduce presiunea asupra sistemului energetic. Trebuie cu toții să fim responsabili de ceea ce se întâmplă în sistemul energetic național. Situația este mai puțin plăcută pentru unii orășeni, dar este necesară în condițiile situației excepționale, a mai adăugat Alexandr Petkov.

Primăria satului Borogani, raionul Leova:

„Noi, de fapt, știți cum se spune că trebuie să ne pregătim sania vara și căruța iarna. Cam așa am făcut noi, nu pentru că ne-am gândit că o să fie sau am știut la sigur că o să fie criză, dar tot cu scopul de a economisi resursa energetică. Iată în cadrul programului respectiv, noi urmează să implementăm și alte metode de eficientizare a resurselor energetice. Prioritatea respectivă a fost să montăm panouri fotovoltaice. De la acestea vor fi alimentate șase transformatoare de la iluminatul stradal, și instituțiile noastre publice. Sigur că aceste măsuri vor avea un rezultat și un impact deosebit în ceea ce privește eficiența energetică”, a notat Elena Savițchi.

Primăria municipiului Edineț:

„Este problematică în special situația între orele 17.00 și 22.00, pentru că atunci mulți pleacă de la serviciu spre casă. Încercăm să oprim iluminatul stradal și să-l lăsăm doar pe cel pietonal. Încercăm să susținem solicitările Guvernului”, a menționat Constantin Cojocaru.

Amintim că, la mijlocul lunii decembrie, pe întreg teritoriul Republicii Moldova a fost instituită stare de urgență în energetică pentru o perioadă de 60 de zile. Consumatorii sunt îndemnați să utilizeze rațional electricitatea în intervalul orelor de vârf 7:00 - 11:00 și 18:00 - 23:00 pentru a reduce din cheltuielile la facturi și a menține un flux continuu de energie și asigurarea fiabilității sistemului electroenergetic al țării.

Dumitru Petruleac

Dumitru Petruleac

Autor

Citește mai mult