Interviu ÎN CONTEXT// Virginia Bîlici: Sistemul cu distribuție orizontală va economisi 40% din energia termică
Peste 400 de familii din municipiul Chișinău vor avea o economie de până la 40% la facturi, după ce au instalat puncte termice individuale, care permit reglarea și contorizarea individuală a căldurii în fiecare spațiu locativ. Echipamentele și instalarea acestora au fost estimate la peste un milion de euro, iar contribuția beneficiarilor este de 20 la sută.
Mai multe detalii despre programul „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”, cu un buget de 13 milioane de euro, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD a comunicat managera proiectului, Virginia Bîlici, în cadrul emisiunii „ÎN CONTEXT” de la Moldova 1.
Găsiți mai jos textul interviului.
Radu Osipov: Așadar, de ce a fost nevoie să schimbăm aceste sisteme de încălzire? Cum le vor simți oamenii în practică, pentru că, până la urmă, eficientizarea energetică e o procedură complexă și presupune conștientizarea mai întâi de toate?
Virginia Bîlici: De ce a fost nevoie de această eficientizare, este că e foarte mare pierdere de energie pentru încălzire, care se întâmplă din cauza unui sistem centralizat care este pe verticală. Persoanele care locuiesc în așa blocuri, știu că, de exemplu, la ultimele etaje, de obicei e foarte cald și oamenii sunt nevoiți să deschidă ferestrele. Iar cei care locuiesc la primele etaje îngheață. Căldura nu este repartizată uniform și nu este același confort termic pentru toți locuitorii din această casă.
Sistemele de încălzire cu distribuție pe orizontală, de fapt, permit același confort termic pentru toate apartamentele, la orice etaj s-ar afla. De asemenea, permit reglarea temperaturii în apartament. Adică este și un element de comportament al consumatorului sau consumatoarei de energie. Și acest sistem permite economisirea a 35-40 de procente din energie. Și, prin urmare, reducerea facturii la încălzire cu aceste 35-40 de procente.
Radu Osipov: Instalarea acestor sisteme pe orizontală a început de mai multă vreme, au fost proiecte și la Bălți și în capitală, la Chișinău. Câte blocuri au fost modernizate până acum și, în același timp, dacă ați putea să ne spuneți, există posibilitatea ca aceste modificări să aibă loc autonom, nu neapărat prin proiecte finanțate? Dar ca oamenii să înțeleagă singuri și să contribuie financiar.
Virginia Bîlici: Da, într-adevăr, au fost câteva proiecte care au urmărit schimbarea sistemului de încălzire și trecerea de la sistemul de încălzire cu distribuție pe orizontală la cea verticală. În Chișinău sunt până la 10 blocuri care au un astfel de sistem de încălzire.
În cadrul proiectului „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”, care este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD Moldova în cooperare cu Agenția pentru Eficiență Energetică, noi am schimbat sistemele de încălzire în patru blocuri. În total, sunt aproximativ 445 de apartamente. Cea mai mare parte, cel mai mare bloc este cu opt scări, nouă etaje și cu 265 de apartamente.
Acesta e un efort destul de mare, este un efort financiar destul de mare și pentru asta, probabil, asociațiile de locatari ar fi nevoite să își asume niște împrumuturi, credite. Probabil, ar fi o povară financiară destul de mare. Dar eu sper că…
Radu Osipov: Care povară e mai mare: cea a facturilor sau povara acestor împrumuturi care, până la urmă, ar trebui să facă facturile și să reducă costurile din facturi?
Virginia Bîlici: Da, exact asta am vrut să menționez că sper că băncile, de fapt, vor vedea această oportunitate: de a oferi aceste credite. Iar ceea ce oamenii ar economisi pe facturi ar putea fi de fapt investit în acest credit. Desigur, companiile în Moldova efectuează astfel de lucrări și, în principiu, așa ceva este posibil. Adică, asociațiile de locatari ar putea să-și asume o astfel de finanțare.
Radu Osipov: Probabil, e nevoie de cofinanțare ca să fie încurajate aceste asociații de locatari. Un alt proiect interesant e proiectul „Rabla pentru electrocasnice”. Am discutat, aici, la televiziunea publică, despre acest proiect și cum va contribui de fapt la reducerea costurilor, pentru că nu e o legătură tocmai sesizabilă directă.
Virginia Bîlici: Dacă îmi permiteți să mai dau un pic de context. Într-adevăr, proiectul „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova” care este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD, are câteva programe-pilot. Schimbarea sistemului de încălzire este unul dintre aceste programe. Un al doilea program este programul „Eco Voucher”, care va permite schimbarea electrocasnicelor, cele vechi pe cele noi, și schimbarea becurilor.
De fapt, o astfel de acțiune poate iarăși scădea considerabil factura la lumină. Un bec simplu consumă cu 80 de procente mai multă electricitate decât un bec LED. Aceasta este, să spunem așa, o măsură foarte simplă, care poate fi făcută pentru a scădea factura la electricitate. La fel este și cu schimbarea aparatelor de uz casnic. De fapt, economia este considerabilă.
În cadrul proiectului, noi oferim aproximativ 50.000 de vouchere, în câteva sesiuni, și aș vrea aici să îndemn potențialii beneficiari să reacționeze la SMS-uri prin care sunt anunțate aceste sesiuni. Sau să verifice dacă au sau nu voucher pe site-ul eco-voucher.md, unde ar putea să verifice dacă au sau nu voucher.
Radu Osipov: Era la un moment dat ideea creării unui fond de eficiență energetică, care, iată, să finanțeze asemenea lucrări de resetare a consumului și a comportamentului consumatorilor de energie. La ce etapă se află acest fond și de unde vor veni banii? Din câte înțeleg, grupul țintă sunt anume persoanele cu grad de vulnerabilitate energetică pe care l-au primit de la Ministerul Protecției Sociale.
Virginia Bîlici: Pot să vă spun că aceste proiecte sunt pilotate. Din cadrul proiectului de eficiență energetică pilotează aceste programe care urmează să fie instituționalizate în cadrul Agenției pentru Eficiență Energetică. Și în viitor, anume această agenție urmează să fie responsabilă de implementarea acestor programe.
Deja referitor la când anume va fi posibil acest lucru. Ceea ce pot să vă spun este că Agenția este în curs de reformare și își propune acest lucru. Nu vă pot spune exact când aceasta se va întâmpla, dar intenția și ambiția și viziunea este una foarte clară a Agenției și a Ministerului. Și presupun că, în perioada următoare, aceasta va fi posibil și acest fond va fi funcțional.
Radu Osipov: Vă mulțumesc mult pentru că ați fost ÎN CONTEXT și vă mai așteptăm la Moldova 1.
Virginia Bîlici: Și eu vă mulțumesc.