Pregătirea corectă pentru testul citologic
Medicina de prevenție este una din cele mai importante ramuri a sistemelor de sănătate moderne. Avem investigații și analize disponibile care ne pot ajuta să vedem boala înainte ca ea să ne dăuneze sănătății și să o controlam eficient. Un astfel de test este testul PAP. În ce constă testarea PAP? Când este recomandată și cu ce frecvență? Ce poate indica testul PAP și cât de sigur este? Sunt câteva întrebări la care îți răspundem, pentru a preveni cancerul de col uterin.
Testul PAP sau examenul citologic cervico-vaginal constă în analiza unei probe de celule (frotiu) recoltate de pe suprafața colului uterin (cervix) și scopul lui principal este să detecteze celulele cervicale modificate (anormale) sau atipice.
„Testul Papanicolau este un test de screening, asta însemnă că se face populației în întregime, se face tuturor femeilor. Țara noastră începe testarea de la vârsta de 25 de ani, protocoalele internaționale recomandă de la vârsta de 21 de ani, până la 65 de ani. Dacă vin rezultate anormale, atunci frecvența determinărilor depinde de rezultatul testului, odată la jumătate de an sau este nevoie de colposcopie cu biopsie, asta deja este individual de la caz la caz. Acest test se face după menstruație”, spune Corina Cardaniuc, medic obstetrician ginecolog.
O pregătire corectă pentru testul citologic vă va sigura un rezultat corect și vă va scuti de emoții negative în caz de un rezultat fals negativ, a mai adăugat medicul obstetrician ginecolog.
În Republica Moldova, cancerul colului uterin ocupă locul II din numărul total de decese printre femei, depășind mortalitatea prin cancer la bărbați. La fiecare 2-3 zile în țara noastră moare o femeie răpusă de această maladie.
Această boală nu cruță pe nimeni, astfel, în Europa, o femeie moarte la fiecare 18 minute, iar la nivel mondial - la fiecare 3 minute. În Europa, anual circa 50 000 de femei dezvoltă cancer cervical și altele 25000 mor în urma acestei boli incurabile. În Moldova avem un număr de 4 500 de femei care luptă împotriva acestei maladii.