Economic

Interviu ÎN CONTEXT// Sergiu Tofilat, despre gaz cu zece lei: Șor minte. N-a fost, nici nu va fi

SA „Moldovagaz” anunță că, până pe 15 decembrie, a recepționat patru cereri de la consumatori casnici privind rezilierea contractului și schimbarea furnizorului de gaze naturale. Compania asociată grupului Șor, SRL „Nordgaz Furnizare”, a transmis că are peste trei mii de solicitări de la clienți casnici și comerciali din mai multe regiuni, date care nu au fost confirmate. Anterior, aceștia au promis până pe 1 decembrie gaz la un tarif de zece lei, dar nu și-au ținut promisiunea.

Expertul în energetică, Sergiu Tofilat, a vorbit pentru Moldova 1 despre riscurile pe care și le asumă consumatorii când aleg un furnizor privat, dar și despre sancțiunile internaționale.

Găsiți mai jos textul intervenției sale.

Sergiu Tofilat: Încă din anul 2020, după ce a fost modernizat gazoductul Transbalcanic și putem aduce gaz în regim revers din Grecia, din Turcia, să-l aducem fizic în Moldova, au apărut furnizori privați de gaze. Deci, deja activează mai multe companii care vând gaze, iată în decurs de trei ani și ceva. Cei care vor să vândă gaz, liniștit pot să o facă și o fac. Pe site-ul ANRE-ului sunt peste 30 sau 40 de companii care au licență de furnizare a gazului pe piața liberă. Nu există niciun fel de probleme. Cine vrea să aducă, aduce. Vinde și nu face gălăgie. Dimpotrivă, furnizorii nu prea vor să afișeze cu ce preț dau, de unde cumpără gazul, ca să nu afle concurenții lor și să nu le fure clienții.

Încă un an în urmă au fost niște reprezentanți de-ai lui Șor la Moscova. Au discutat cu un deputat de acolo, cu Sluțki, au fluturat cu o scrisoare că, iată, ne înțelegem și aducem gazul de la ruși. Acum, anul ăsta, în aprilie, Șor a publicat pe pagina sa că, iată, în 45 de zile aducem gaz cu 12 lei. În aprilie, adăugăm 45 de zile, ieși la mijloc de iunie, jumate de an în urmă, nu a făcut. Acum, în campanie electorală, spunea că de la 1 decembrie aducem gaz cu zece lei. Mă uit în calendar, văd că 1 decembrie a cam trecut. Și gaz cum n-a fost așa nici nu va mai fi. Și el acum încearcă cumva să ne amăgească. Nu vrea să spună că el nu poate aduce gaz, el caută să dea vina pe cineva, că el nu-și poate onora obligațiile față de alegători. Și astea-s povești cu zmei de adormit copiii.

Sergiu Tofilat: Toți cei care au de-a face cu Șor, inclusiv acest „Nordgaz Furnizare”, inclusiv firma cea din Turcia, firma cea din Germania, care chipurile îs intermediarii lui Șor, ei riscă să nimerească sub sancțiuni. Deci, Statele Unite au zis că ei nu vor să aibă de a face cu Șor. Respectiv, nicio bancă, nicio companie nu vrea să interacționeze cu Șor. Pentru că riscă să fie deconectată de la sistemul de plăți. Iată, același, de pildă, „Nordgaz Furnizare”. Apropo, ei au conturi deschise într-o bancă din Moldova. „Nordgaz Furnizare” e controlat de Șor, iar el e sub sancțiuni. Respectiv, băncii moldovenești poate să-i fie aplicate sancțiuni, să fie deconectată de la sistemul internațional de plăți. Deci, practic, nu o să mai poți procesa niciun fel de plăți la clienții tăi. Cine vrea să transfere peste hotare, să aducă marfa sau ceva, iar banca nu o să-ți poată executa plata. Deci banca riscă să piardă toți clienții. Pentru ce? Ca să deservească o firmă de-a lui Șor?

Sergiu Tofilat: Este scris în legislație, este scris în regulamentele ANRE, că cel care administrează gazoductele e obligat să acorde acces la orice furnizor privat care vrea să aducă gaz. Bun, hai să admitem că „Nordgaz”, acea firmă a lui Șor, a primit refuz. Eu vreau să văd că ei s-au adresat la ANRE, cu plângere, nu știu mai ce. Dar iarăși, Șor vrea să aducă gaz rusesc. Cine vinde gaz în Rusia? SAP „Gazprom” (gigantul energetic controlat de Kremlin)! SA „Moldovagaz” chipurile îi pune bețe în roate lui Șor. Da, chipurile, după cum declară ăștia de la „Nordgaz”. Dar cine e principalul acționar la „Moldovagaz”? Surprinzător! E „Gazprom”!

Sergiu Tofilat: Haideți să explicăm cetățenilor cum funcționează piața de gaze. Noi până acum eram deprinși că există un singur furnizor. Bun, 95% din clienți sunt la „Moldovagaz”. Mai sunt acolo pe la Nord, câțiva mititei, și pe la Centru, Sud.

Deja avem posibilitatea să trecem la furnizori privați. Asta înseamnă că eu, ca și consumator, pot să decid: rămân la furnizorul reglementat, unde ANRE stabilește tarifele, sau mă duc și mă înțeleg cu un furnizor privat și negociez prețul. Care e diferența? La furnizorul reglementat, de pildă, „Moldovagaz”, el are obligația de serviciu public. Adică statul îl obligă pe el să încheie contract cu orice consumator dorește să primească gaz. Deoarece „Moldovagaz” nu are bani, acționarii, în primul rând, „Gazprom” nu vrea să le aloce bani să cumpere gaz vara să aibă rezerve. Statul are grijă ca noi să avem gaz pe toată iarna. De aceea este întreprinderea „Energocom” (furnizor) care a primit credite, a primit bani din buget, a făcut rezerve, a cumpărat gaz vara pentru toată iarna. Și a încercat să vâneze, să găsească cele mai bune prețuri. Așa, pe noi ne asigură cu gaz „Energocom”, dar ne facturează „Moldovagaz”. Tarifele le stabilește ANRE-ul.

Sergiu Tofilat: Acum, dacă eu trec la un furnizor privat. Eu cu el pot să negociez contractul și prețul. Poate să fie prețul care se modifică în fiecare lună, în funcție de ce se întâmplă pe bursele de gaz. Sau pot să închei contract la un preț fix pe 12 luni. Și atunci dacă pe bursă se ieftinește, am să pierd. Am să plătesc mai scump, dacă pe bursă gazul se scumpește, pe bursa europeană. Atunci, iese că eu sunt în câștig. De aceea, asta trebuie să fie un consumator foarte bine informat, să înțeleagă care-s riscurile și să prognozeze destul de bine prețurile. Eu nu mă apuc să o fac, deși știu destul de bine cum funcționează piața. Eu prefer să rămân la furnizorul reglementat. Cel mai important, furnizorul privat poate să spună la un moment dat că el nu-ți mai poate da gaze, deci el nu-ți garantează că tu ai să le ai.

Când treci la privat, îți asumi unele riscuri. Poți să câștigi, poți să pierzi. Ok, hai să vedem ce se întâmplă când tu ai trecut la privat și el a falimentat, nu a putut aduce gaz, nu le-a ieșit ceva. Mă rog, nu a trecut transferul și așa mai departe. Ai pierdut furnizorul privat, ce faci, statul îți garantează că tu poți să revii la furnizorul reglementat, la același „Moldovagaz”, dar la alt tarif. La tariful de ultimă opțiune. Și 12 luni de zile stai la un tarif mai mare. De ce? Pentru că „Moldovagaz” în momentul în care tu treci la el sau, mă rog, furnizorul de ultimă opțiune, trebuie de urgență să meargă pe bursă să cumpere gaz pentru tine la prețuri care vor fi. Și iarna gazul e mult mai scump. Da, închipuiți-vă că ați semnat un contract ca să cumpărați pătlăgele la un preț fix de 20 de lei pe tot anul. Noi suntem abia la început de cale.

Citește mai mult