Creștinii ortodocși îl sărbătoresc, pe stil vechi , pe Sfântul Nicolae, ocrotitorul copiilor și al celor aflați în nevoie
Sfântul Nicolae este sărbătorit în fiecare an pe 19 decembrie. Este unul dintre cei mai populari sfinți ai creștinătății, considerat ocrotitorul copiilor, în special al celor săraci, dar și al marinarilor, al brutarilor, al fetelor nemăritate și al celor acuzați pe nedrept. Cu o seară înainte, pe 18 decembrie, copiii își lustruiesc ghetuțele, așteptându-l pe Moș Nicolae, care va trece pe la ei să le aducă daruri și mai ales dulciuri.
De-a lungul secolelor s-au spus multe povești și întâmplări despre viața și faptele Sfântului Nicolae, fiind venerat de către creștinii ortodocși și catolici și cinstit de protestanți. Prin exemplul său de generozitate arătată celor aflați în nevoie, în special copiilor, Sfântul Nicolae este un model de viață plină de compasiune.
„Sfântul Nicolae în tradiția creștină se considera un sfânt care ajuta năpăstuiților, ocrotește călătorii, sau pe cei care șe află în deplasări, este considerat un simbol al milosteniei, al generozității și al faptelor bune, ocrotitorul copiilor, văduvelor, orfanilor, soldaților”, spune folclorista Mariana Cocieru.
Potrivit unor legende Sfântul Ierarh Nicolae este patronul marinarilor și al copiilor, salvatorul celor din temniță și primejdii, ajutătorul săracilor și al celor nedreptățiți, protector al fecioarelor și al călugărilor.
„În timpul unei furtuni pe mare, Sfântul Ierarh Nicolae, s-a rugat la Domul și a înviat pe toți marinarii care au fost înghițiți de ape. O altă legendă spune că Sfântul Ierarh Nicolae era moștenitorul unei averi, pe care a împrăștiat-o săracilor, de aici vine bunătatea de a oferi daruri”, a mai adăugat folclorista.
Sărbătoarea este cinstită de numeroși creștini ce îi poartă numele. În Republica Moldova peste 50 de mii de oameni își sărbătoresc onomastica de Sfântul Nicolae. Toți cei care poartă numele de Nicolae sau nume derivate din acesta precum Nicoleta, Nicușor, Niculiță, Niculina, Nicu, Nicola, Nicoară, Neculai, Nae.
Aproximativ 46.650 de moldoveni poartă numele Nicolae, peste 36.000 sunt înregistrați ca Nicolai, 70 – ca Neculai, iar în jur de 1.000 sunt numiți Nicu. Numele este popular și în rândul femeilor. Astfel, 10.100 de femei poartă numele Nicoleta, iar alte peste 200 de femei sunt înregistrate ca Nicolina.