Republica Moldova accelerează reforma justiției, combaterea corupției și dezoligarhizarea în vederea aderării la UE
Reforma justiției, combaterea corupției și dezoligarhizarea sunt procesele care urmează să fie accelerate pe plan intern, odată cu lansarea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Declarații în acest sens au fost făcute de oficiali și experți, în cadrul unei dezbateri, unde au fost analizați următorii pași după decizia Consiliului European din 14 decembrie.
Astăzi, Institutul pentru Politici și Reforme Europene a organizat o dezbatere pe tema „Ce urmează după reuniunea Consiliului European din decembrie? Perspectivele deschiderii negocierilor de aderare cu UE”.
„Acum se pregătește cadrul de negociere și, la începutul anului următor, vom avea o așa-numită conferință interguvernamentală, unde autoritățile din Republica Moldova și instituțiile Uniunii Europene, din nou, pe picior de egalitate în cadurl unui moment politic important, vor începe oficial negocierile. Acum trebuie pregătit acest cadru de negociere, Comisia Europeană îl pregătește, Consiliul va trebui să îl aprobe, se va întâmpla în prima parte a anului următor, după care vor începe efectiv negocierile”, a declarat Siegfried Mureșan, membru al Parlamentului European.
Pe plan intern, Chișinăul va lucra la implementarea celor trei recomandări legate de reforma justiției, combaterea corupției și planul de dezoligarhizare, iar Comisia Europeană va face o analiză detaliată a fiecărui progres.
„În timpul apropiat urmează să începem screeningul legislației. Este o etapă indispensabilă în orice proces de negocieri. Este o radiografie extrem de detaliată a cadrului legislativ. Acest proces va dura o anumită perioadă, nu avem un calendar exact, dar această radiografie este un pas indispensabil. Trebuie să finalizăm implementarea celor trei elemente rămase, din nouă recomandări”, a menționat Vladimir Cuc, secretar de stat la MAEIE.
Experții susțin că, în contextul procesului de aderare, este necesară și valorificarea diasporei.
„În contextul în care țara noastră este atât de impactată de efectele migrației, și vreau să zic că impactul nu este doar negativ, nu mai vorbim doar despre remitențe din perspectiva financiară care vin către țară, dar vorbim și de remitențele sociale. Suntem deja în momentul în care putem să utilizăm și să valorificăm capitalul intelectual pe care-l avem peste hotare și cu precădere în capitalele Uniunii Europene. Cred că acesta ar fi un pas strategic din partea autorităților”, a specificat Dorina Baltag, doctor în științe politice, cercetătoare la Institutul pentru Diplomație și Guvernanță Internațională din Londra.
Între timp, Guvernul de la Chișinău urmează să propună structura echipei de negociatori în procesul de aderare la Uniunea Europeană.
„ Urmează Guvernul, Cancelaria, domnul prim-ministru, împreună cu viceprim-ministrul, ministrul de Externe, să vină cu această propunere despre cum va arăta structura, cine sunt oamenii concreți care vor face parte din echipa de negociere, cine sunt oamenii care acum imediat vor începe să lucreze pe procesul de evaluare, pentru că am zis că se începe cu procesul de evaluare și e nevoie de mai multă lume, care să se angajeze și să muncească mult”, a relevat președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, cu referire la echipa de negociatori.
Amintim că, la 14 decembrie curent, Consiliul European a decis să deschidă negocierile de aderare la Uniunea Europeană cu Republica Moldova.