Politic

Igor Grosu: Negociatorul-șef al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană este cunoscut de societate

Negociatorul-șef al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană este un funcționar cunoscut de societate. Avem persoane pregătite. Sunt oameni care au muncit, au obținut experiența și încrederea cancelariilor țărilor membre ale Uniunii Europene. Declarația aparține președintelui Parlamentului, Igor Grosu, și a fost făcută în emisiunea ÎN CONTEXT, de la Moldova1.

Totuși, speakerul nu a dezvăluit cine va conduce negocierile din partea Guvernului de la Chișinău, dar a precizat că va anunța la momentul potrivit.

„Avem persoane pregătite. Eu cred că și Dumneavoastră ați auzit de acele persoane, dar cred că la momentul potrivit o să anunțăm. Sunt oameni care au muncit foarte mult din moment ce am obținut statutul de țară candidat, au obținut și o experiență, și o confidență, încredere discutând cu Comisia, discutând cu principalele, cu toate cancelariile practic ale țărilor membre ale Uniunii Europene. Și acele persoane, evident, o să conducă acest proces de negociere.”

Șeful Legislativului a comunicat că deschiderea negocierilor va permite atragerea resurselor financiare și a investițiilor. Igor Grosu a mai precizat că în acest proces țara noastră va prelua experiența altor state, în special cea a României.

„Da, sunt 35 de capitole, dar eu cred că noi va trebui să învățăm din mers, noi o să învățăm din mers. Am reușit noi într-un an de la țară candidată să ajungem să deschidem negocierile. O să învățăm. Colegii români o să ne împărtășească din experiența lor bună, mai puțin bună. Țările baltice, care își oferă toată expertiza, au bază de date cu persoane implicate în procesul de negocieri”.

Pe 14 decembrie, Consiliul European a votat începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Decizia a venit după ce, pe 8 noiembrie curent, Comisia Europeană a recomandat țărilor membre ale Uniunii Europene să inițieze negocierile pentru aderarea Republicii Moldova la UE.

În iunie anul trecut, Republica Moldova a primit statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. Autorităților de la Chișinău le-au fost înaintate nouă condiționalități pentru a trece la următoarea etapă de aderare - cea a negocierilor, iar în toamnă a fost evaluat nivelul de realizare a recomandărilor, succedat de decizia privind începerea negocierilor pentru aderarea la UE.

Citește mai mult