Cultură

Concursul național de compoziție și muzicologie și-a desemnat învingătorii

Au fost onorați cu aplauze și premii de excelență compozitorii ale căror creații muzicale au răsunat la festivaluri și în concerte, precum și cercetătorii care au publicat monografii și studii despre fenomenul muzical din Republica Moldova.

facebook/ Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din Moldova
Sursa: facebook/ Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din Moldova

La cea de-a 28-a ediție a concursului au fost prezentate 17 lucrări.

„La compartimentul compoziție ne-am limitat doar la creații camerale și compozitorii au prezentat lucrările scrise în ultimii cinci ani, iar la compartimentul muzicologie au fost prezentate doar articolele științifice dedicate creației autohtone”, a specificat Pavel Gamurari, președintele Uniunii Compozitorilor din Moldova.

„Genurile muzicale au fost foarte diverse: și muzică instrumentală, vocală, orchestrală și chiar acustico-inginerească. Ne bucură foarte mult acele eseuri, acele creații prezentate de muzicologi despre abordarea foarte specială a muzicii noastre contemporane”, a remarcat Svetlana Bivol, președinta juriului.

„Am prezentat pentru concurs un studiu intitulat "Dirijorul Gheorghe Mustea și muzica exprimată cu bagheta". Dânsul are o carieră bogată în acest domeniu și am încercat să generalizez în acest studiu”, a precizat Victor Ghilaș, laureat al Premiului „Gleb Ceaicovschi-Mereșanu”.

Premiul „Galina Cocearova” în domeniul muzicologiei i-a trezit amintiri Victoriei Melnic.

„Sunt profund emoționată fiindcă de numele Galinei Cocearova, această personalitate în domeniul muzicologiei, mă leagă o relație deosebită care a început ca o relație de la discipol la profesor. Suntem autoarele unor manuale foarte valoroase și, de fapt, unice”, a spus Victoria Melnic.

Cel mai tânăr premiant pasionat de fenomenul muzical este student la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (AMTAP).

„Este primul premiu. Înseamnă muncă recunoscută, un fel de încurajare pentru proiectele viitoare”, a menționat Valeriu Burlacu, student la Muzicologie, AMTAP.

Creațiile premiate ale Veronicăi Ciobanu, deținătoare a Premiului la compoziție, au fost interpretate la Festivalul Zilele Muzicii Noi.

„Lucrările sunt bazate pe fabule, interpreții sunt elvețieni, Duo Simonka, m-au interpretat prima dată în acest an în 11 țări”, susține Veronica Ciobanu, Premiul „Alexei Stârcea”.

Creația premiată a compozitorului Ghenadie Ciobanu a răsunat, în premieră, la București.

„Este intitulată "Raum der Nacht" - Spațiul nopții, și a avut câteva reprezentări în Germania deoarece a fost compusă pentru un proiect german. Ultima dată a răsunat în noiembrie la Munchen”, a spus Ghenadie Ciobanu, Premiul „Ștefan Neaga”.

La ambele compartimente, Compoziție și Muzicologie, au fost acordate 17 premii în valoare de la o mie la cinci mii de lei.

facebook/ Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din Moldova
Sursa: facebook/ Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din Moldova

Citește mai mult