În premieră la Chișinău sunt expuse lucrările a trei mari artiști din Cluj care fac parte din generația neoavangardei românești
Muzeul Național de Artă al Moldovei, în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din România, Filiala Cluj, a organizat prima expoziție la Chișinău a unui grup de artiști din România: Ștefan Bertalan, Cornel Brudașcu și Mircea Spătaru. Toți trei aparțin generației neoavangardei românești care a marcat evoluția artei plastice din România.
Cei trei artiști și-au început activitatea la mijlocul anilor '60 ai secolului trecut, lucrările lor însemnând o evoluție pentru acele timpuri, o nesupunere ideologiei, culturii oficiale, dar și aspirația lor pentru modernizarea limbajului vizual.
„Trei titani ai școlii clujene: Spătaru cu sculptură, Brudașcu cu pictură și Bertalan cu exercițiile sale în grafică. O expoziție care s-ar potrivi în orice mare muzeu din lume. Este prima colaborare a noastră cu Mihai Pop, un extraordinar galerist, cu o experiență bogată pe plan internațional”, menționează directorul Muzeului Național de Artă al Moldovei, Tudor Zbârnea.
Lucrările realizate decenii în urmă precum și cele mai recente capătă, în timp, o relevanță locală și internațională, spune Mihai Pop, coordonatorul expoziție. S-a referit inițial la picturile lui Cornel Brudașcu.
„Un talent extraordinar, un om care are vârsta de 87 de ani și ce vedeți aici, în spate, sunt făcute acum doi ani. Ștefan Bertalan a fost un cercetător, a rămas tot timpul în atelier, a cercetat natura și sinele. Mircea Spătaru - un sculptor foarte exigent. Am adus niște racle care țin de ceva străvechi. Fiecare e liber să gândească ce dorește, dar ele țin de lumea veche”, constată artistul vizual Mihai Pop.
„Încercăm să venim cumva în contact cu axa Chișinău - Transilvania, Cluj. Este prima expoziție din acea zonă și din acea școală importantă la ora actuală care a dat o serie de mari artiști”, menționează Tudor Zbârnea.
Lucrările celor trei artiști din Cluj pot fi văzute la Muzeul Național de Artă al Moldovei până pe 18 februarie.