Social

Creștinii ortodocși de stil vechi vor sărbători Crăciunul pe 7 ianuarie. Tradiții și obiceiuri

Creștinii ortodocși de stil vechi vor sărbători mâine, 7 ianuarie, Crăciunul. Această dată diferă de sărbătoarea Crăciunului din calendarul oficial, care are loc pe 25 decembrie. Această diferență este rezultatul folosirii calendarului roman introdus de Iulius Cezar în anul 46 î.Hr. În prezent, calendarul iulian este încă utilizat în unele Biserici Ortodoxe de Est, precum Biserica Ortodoxă Rusească și Biserica Ortodoxă Sârbă.

Indiferent de data la care este sărbătorit, Crăciunul este una dintre cele mai importante sărbători creștine. Diferența dintre Crăciunul sărbătorit pe 25 decembrie și cel pe rit vechi, sărbătorit pe data de 7 ianuarie, se datorează modului în care creștinii folosesc calendare diferite pentru a marca ziua sfântă. Acest decalaj are la bază o istorie îndelungată.

Înainte de Hristos existau două sisteme de calculare a timpului unui an: unul al egiptenilor, de 365 de zile, iar altul al romanilor, care avea 355 de zile. Anual rămânea o diferență de 10 zile între cele două și chiar între fiecare dintre ele și calendarul solar.

Împăratul roman Iulius Cezar a hotărât în anul 46 î.Hr să îndrepte această diferență și s-a făcut trecerea la sistemul de calcul egiptean, care a fost botezat calendarul iulian. Acesta din urmă a fost folosit de creștini timp de secole.

În anul 1923, la Constantinopol, s-a decis trecerea de la calendarul iulian la calendarul gregorian, moment în care Biserica Ortodoxă s-a separat în două, cea pe Stil Vechi și cea pe Stil Nou. În calendarul iulian sau în calendarul pe stil vechi, Crăciunul este decalat cu 13 zile față de calendarul ortodox oficial. Astfel, Crăciunul pe rit vechi 2024 este sărbătorit în data de 7 ianuarie.

Tradiții și obiceiuri

Una dintre cele mai îndrăgite tradiții ale Crăciunului pe stil vechi este pregătirea Postului Crăciunului, care în calendarul iulian începe la 28 noiembrie și durează 40 de zile. Acest post are o semnificație spirituală puternică și reprezintă pregătirea sufletului și a trupului pentru nașterea lui Isus Hristos. În această perioadă, credincioșii ortodocși respectă un regim alimentar strict și se abțin de la consumul de carne și produse lactate.

În ajunul Crăciunului, credincioșii se adună în biserici pentru Liturghia de la miezul nopții, care reprezintă momentul în care se celebrează nașterea lui Isus Hristos. În timpul slujbei, credincioșii aprind lumânări și cântă colinde speciale de Crăciun.

În Ajunul Crăciunului, gospodinele din Republica Moldova coc din aluat „crăciunelul”, un colac mic în forma cifrei opt, dar și „ajunelul”, care nu completează optul, adică doar vestește apropierea ajunului Nașterii Domnului. Acești doi colaci se agață, împreună cu flori de busuioc, la icoană și se țin până la Sf. Gheorghe.

Pe nou sau pe vechi, Crăciunul este asociat cu unele dintre cele mai frumoase tradiții de iarnă - colinda și mersul cu steaua. Dacă moldovenii mai respectă aceste tradiții aflăm din voxul realizat de Tatiana Trosinov.

Citește mai mult