Externe

2023, desemnat oficial cel mai călduros an înregistrat vreodată

Meteorologii au confirmat ceea ce au presupus în vară, 2023 este oficial cel mai cald an înregistrat din 1850 încoace. Cu temperaturi medii anuale cu 1,48°C peste nivelurile preindustriale, omenirea a atins primul dintre cele două repere ale Acordului de la Paris, dincolo de care oamenii de știință prevăd efectele catastrofale ale schimbărilor climatice asupra vieții pe Pământ, notează BBC.

BBC / Incendiile de vegetație din decembrie au distrus Crăciunul pentru australieni
Sursa: BBC / Incendiile de vegetație din decembrie au distrus Crăciunul pentru australieni

Cercetătorii de la Centrul climatic Copernicus al Uniunii Europene au publicat marți analiza anuală a climei, afirmând că anul 2023 a depășit cu mult recordul precedent din 2016.

„În 2023, pentru prima dată în istoria înregistrată, fiecare zi a anului a depășit cu 1°C nivelul preindustrial din 1850-1900. Aproape în fiecare altă zi a fost mai mult de 1,5°C mai cald decât în perioada 1850-1900, iar două zile din noiembrie au depășit pentru prima dată pragul de 2°C”, se arată în studiu.

În 2015, la conferința ONU privind schimbările climatice de la Paris, aproape toate țările lumii au convenit să limiteze creșterea temperaturilor globale din acest secol la 2°C față de nivelurile preindustriale și în mod ideal la 1,5°C.

Atingerea obiectivelor Acordului de la Paris devine din ce în ce mai dificilă. Ultimii nouă ani au fost cei mai fierbinți din istorie, și cu o marjă serioasă. „2023 a fost un an deosebit. Recordurile climatice au căzut unul după altul. Se pare că a fost cel mai călduros din ultimii 100.000 de ani”, a comentat Samantha Burgess, co-director al Centrului Copernicus, cu privire la acest raport.

Cele două motive principale pentru anul anormal 2023 sunt încălzirea globală cauzată de om și El Niño, un fenomen de încălzire a suprafeței Oceanului Pacific.

Potrivit Centrului Copernicus, anul trecut, temperaturile medii globale de la suprafața mării au rămas persistent și neobișnuit de ridicate în majoritatea bazinelor oceanice, în special în Atlanticul de Nord, ceea ce a jucat un rol important în creșterea temperaturilor globale.

Oceanul este esențial pentru climă, deoarece acoperă mai mult de 70% din suprafața Pământului și a absorbit 90% din încălzirea globală din ultimele decenii. La doar câteva zeci de metri adâncime stochează la fel de multă căldură ca întreaga atmosferă a Pământului.

Cu cât oceanul este mai cald, cu atât capacitatea sa de a absorbi energie și de a atenua creșterea temperaturilor pe întreaga planetă este mai mică. Și nu există vești bune în acest caz: potrivit NASA, în tot ultimul deceniu, apa a înregistrat temperaturi record pentru cel puțin 200 de ani.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult