Interviu // Andrei Curăraru: Acțiunile regizate de Tiraspol erau previzibile după includerea agenților din regiune în spațiul economic
Intențiile nejustificate ale pretinselor autorități transnistrene vor să atragă Republica Moldova în haosul informațional creat de Federația Rusă în stânga Nistrului. Autoritățile de la Chișinău trebuie să monitorizeze atent situația și să reacționeze prompt pentru a nu permite escaladarea ei. Opinia a fost exprimată pentru Moldova 1 de către expertul în politici publice și securitate, Andrei Curăraru.
Acțiunile regizate de Tiraspol erau previzibile deoarece noul Cod vamal include în spațiul economic companiile din regiune, susține expertul. Găsiți mai jos textul interviului.
Leanca Lașco-Rață: Abordăm acest subiect în continuare și cu expertul în securitate, Andrei Curăraru, care este în legătură directă cu noi. Domnule Curăraru, bună ziua. Mai întâi aș vrea să explicăm un pic situația. Cum vedem protestul din această dimineață al antreprenorilor la graniță?
Andrei Curăraru: De fapt, vedem o reacție i-aș spune concertată pe mai multe nivele a autorităților nerecunoscute ale așa-numitei rmn în legătură cu ceea ce era destul de previzibil. Adică intrarea în vigoare a modificărilor la 1 ianuarie la Codul vamal.
Pe de o parte, aceștia au vorbit despre focuri de armă, după cum s-a relatat, pe de altă parte, au mărit esențial taxele pentru serviciile comunale pentru acele autorități care mai au ceva cu Republica Moldova. În special trebuie să ne facem griji pentru liceele de limbă română din regiune. Și acum vedem deja niște proteste regizate, cu pancarte scrise de aceeași mână, cu oameni care se prezintă acolo și spun că este furat poporul.
De fapt, este clar că avem o reacție la tăierea unei surse de finanțare importantă pentru autoritățile nerecunoscute, precum și, cel puțin după părerea Institutului pentru Studierea Războiului, e o posibilă pregătire informațională a unor operațiuni sub drapel străin în regiune. Adică oamenii din regiune sunt pregătiți informațional să spună că de fapt asistăm la o agresiune și este o situație cât de cât mai prejudicioasă pentru regiune.
În opinia analiștilor din partea acestui Institut, aceasta este legat și de tranzitul de grâne din Ucraina către Vest. Această situație trebuie monitorizată atent și autoritățile din Republica Moldova trebuie să reacționeze prompt pentru a nu permite escaladarea ei.
Leanca Lașco-Rață: De asemenea, aș vrea să ne referim un pic mai mult și la acel incident, declarat de către autoritățile așa-numite de la Tiraspol, precum că au fost schimburi de focuri. Poliția de Frontieră din Ucraina neagă că au fost transportați cetățeni ai regiunii pe teritoriul țării sale. Cum vedeți această situație?
Andrei Curăraru: Regiunea are o istorie de declarații a diferitor incidente de securitate, inclusiv pretinse atacuri teroriste asupra MGB-ului, care nu au rezultat în investigații care să prezinte dovezi credibile că ar fi făcut-o partenerii din Ucraina sau din Republica Moldova. Am văzut reacții atât ale Serviciului de Grăniceri ucrainean, cât și reacția Biroului de Reintegrare din Republica Moldova, care au negat astfel de incidente.
Până la urmă nu există cel puțin din partea Republicii Moldova nicio intenție în legătură cu escaladarea situației, crearea de condiții prejudiciabile pentru cetățenii noștri. Mai mult, abordarea noastră este una constructivă și, inclusiv, readucerea în legalitate a firmelor din Transnistria, de fapt, este un fapt benefic, pentru că le pregătește de următorii pași de integrare europeană. Și cred, ei vor beneficia și mai mult de fonduri de preaderare și vor fi pregătiți poate mai bine să vină împreună cu noi, după posibilități, în Uniunea Europeană. Cred că un mesaj pozitiv este ceea ce trebuie să transmitem în acest caz și să nu permitem acestor pretenții din partea transnistrenilor să atragă Republica Moldova în acest haos informațional pe care vrea să-l creeze Federația Rusă în regiune.
Leanca Lașco-Rață: Recent, pretinsul lider de la Tiraspol, Krasnoselski, a susținut mai multe declarații și a învinuit Republica Moldova, precum că în anii 90 anume țara noastră a fost cea care a adus trupe pe teritoriul regiunii. Cum să interpretăm aceste declarații?
Andrei Curăraru: De fapt, el continuă o linie care este ținută ferm de către Transnistria. Dacă ne uităm la manualele lor de istorie, ei au o educație ideologică foarte avansată, în care vorbesc despre faptul că Republica Moldova ar fi un agresor, Republica Moldova a încălcat drepturile cetățenilor de acolo și așa mai departe. În același timp, știm cu siguranță că mai mulți oficiali ai regiunii au și cetățenia Republicii Moldova, dar și cetățenia română. Fapt ce arată ipocrizia acestor declarații. Aș atrage atenția și la faptul că dumnealui vorbea despre militarizarea Republicii Moldova, ceea ce este de fapt un fals.
Sunt investite niște sume destul de modeste în modernizarea forțelor armate care, având în vedere situația din regiune, războiul din Ucraina, sunt necesare. Și acest fapt nu putea fi evitat până la urmă. Așteptăm încă reacția Ministerului de Externe al Federației Ruse, care cu siguranță va fi și ea una destul de acidă la aceste modificări ale legislației.
Leanca Lașco-Rață: Această retorică a regiunii transnistrene ar putea rezulta și în anumite escaladări? Putem să ne așteptăm la ceva de acest gen?
Andrei Curăraru: Eu cred că următoarele acțiuni vor fi orientate în primul rând la crearea de condiții mai grele pentru acele instituții care mai au o legătură cu malul drept. Trebuie să monitorizăm foarte atent situația liceelor cu predare în limba română care sunt victimele preferate ale regimului de la Tiraspol, mai ales că suntem într-o situație atmosferică și într-o situație în general din punct de vedere al anotimpului destul de vulnerabilă. Republica Moldova trebuie să se asigure că acești elevi vor continua să studieze în condiții normale, chiar dacă transnistrenii vor încerca, de exemplu, să-i evacueze sau să nu furnizeze energie electrică sau căldură către acele imobile.
Mai mult, cred că această modificare a legislației era demult necesară. Și reacția, până la urmă, vedem că este una mai mult retorică. Posibilitatea de acțiune a transnistrenilor este foarte limitată de capacitatea militară ridicată a Ucrainei. Și Republica Moldova trebuie să înțeleagă că este un moment propice pentru a face mișcări înainte în spirit pacifist în soluționarea conflictului transnistrean, inclusiv, de exemplu, ceea ce s-a realizat prin includerea în spațiul economic a agenților economici din Transnistria.
Leanca Lașco-Rață: Vă mulțumesc mult pentru aceste informații.