România// Nereguli grave au fost depistate la centre de plasament pentru copii din Târgul Mureș
Copii cu dizabilități încuiați în camere cu zăvor și tratați cu medicamente expirate în centre de plasament din județul Mureș din România. 63 de micuți ar fi fost ținuți în condiții insalubre, în același timp fiind mai mulți decât numărul de paturi disponibile. Capacitatea pentru care centrele au primit licențele, expirate de o lună, era de 51 de beneficiari. Autoritățile au pornit mai multe anchete penale.
Zeci de copii au fost găsiți în condiții precare în patru centre de plasament din Târgu Mureș după o vizită inopinată a Centrului de Resurse Juridice. Aceștia stăteau închiși în camere cu ușile încuiate, pentru a nu putea ieși din dormitoare.
„În paturi neadecvate: sunt paturi mici pentru unii dintre ei, cu toate că era nevoie de mai mult spațiu. Copiii erau spălați cu un singur burete. Dar imaginați-vă, nu buretele cela de baie, ci un burete, dacă știți - era pe vremuri - să ștergi creta de pe tablă”, spune Georgiana Pascu, manageră la Centrul de Resurse Juridice.
De asemenea, scutecele copiilor nu erau schimbate regulat. În două dintre centre au fost găsite și medicamente expirate.
Purtătorul de cuvânt al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului spune că nu știa de condițiile în care sunt ținuți copiii din cele patru centre, deși au avut loc verificări. Responsabilii cunoșteau că instituțiile funcționau fără licență, dar spun că erau prea mulți copii și nu aveau unde să-i mute.
„Suntem în curs de reorganizare a acestor servicii pentru că în forma în care ele funcționează acum nu vor primi licență. De aceea ele vor fi transformate în case de tip familial pentru copii cu dizabilități, care vor avea o capacitate maximă de 12 copii per casă”, a spus Doru Constantin, purtător de cuvânt la Direcția generală de asistență socială și protecția copilului din Mureș.
Serviciul de Investigații Criminale din Mureș s-a autosesizat și a deschis un dosar penal pentru rele tratamente aplicate minorului.
Pe lângă supraaglomerare, lipsa igienei, a alimentației adecvate sau a accesului la servicii medicale și lipsa activităților, experții Centrului de Resurse Juridice au descoperit o instituționalizare forțată - cele mai multe familii nu au fost consiliate anterior preluării și li s-a restricționat dreptul de a-și vizita copiii. Potrivit Centrului, cele patru centre au un buget anual de aproximativ un milion de euro, dar nimeni nu monitorizează cum sunt cheltuiți banii.