Cultură

La Muzeul Național de Artă al Moldovei a fost lansat albumul „Ipostaze. Orașul Chișinău în creația artiștilor plastici”

Chișinăul în diverse ipostaze: edificii, oameni, monumente, parcuri și mahalale patriarhale de altă dată pot fi descoperite într-o apariție editorială de excepție. Albumul "Ipostaze. Orașul Chișinău în creația artiștilor plastici" a fost lansat la Muzeul Național de Artă al Moldovei. Lucrarea reunește aproape două secole de reprezentare artistică a orașului. Prima creație datează din 1895, iar ultimele au fost realizate în 2023.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

„Mă inspiră luminozitatea, orașul alb, dar orașul vechi este cu totul altceva”, spune pictorul Segiu Galben. Are în Album câteva lucrări, una dintre ele este chiar pe copertă - un peisaj cu Catedrala pe fundal. Mai tânărul Ruslan Roșca este prezent cu gravură realizată recent și intitulată sugestiv.

„Noaptea la Muzeu adică în Muzeul Național de Artă al Moldovei, iarăși cu corbi, așa cu o mistică. Povestea gravurii mele este discuția între lucrări după ce se închide muzeul”, povestește graficianul.

Albumul este rezultatul cercetărilor pe parcursul a patru ani a Nataliei Procop și a Elenei Musteață.

„În primul rând, am vrut să promovăm imaginea orașului Chișinău în țară și peste hotare. În acest sens, am făcut un album bilingv român-englez. Am lucrat cu fondurile de stat dar și cu colecțiile particulare ale artiștilor plastici”, spune Natalia Procop, doctor în studiul artelor.

„Cred că e o încercare de a include într-un album o imagine iconografică a genului respectiv, a peisajului citadin, mai ales, că e vorba de Chișinău”, spune criticul de artă Elena Musteață.

„Deci, noi avem un oraș Chișinău reprezentat artistic de-a lungul a două secole și din aceste reprezentări deducem atât evoluția în timp a orașului Chișinău ca suprafață, cât și felul cum a fost perceput de rezidenții acestuia”, spune directorul de proiect, Aliona Grati.

Dincolo de numele mari ale artiștilor, din Album se întrevede și o istorie dramatică, afirmă exegeții.

„Știm cu toții Clopotnița din fața Catedralei. Această clopotniță când apare în picturile artiștilor plastici, când dispare. Știm cu toții că ea a fost dinamitată în 1962 și, pe urmă, a fost reconstruită și apare din nou în peisaj”, menționează criticul literar Eugen Lungu.

Lansarea a avut loc la Muzeul Național de Artă al Moldovei, care anunță pentru duminică, 14 ianuarie acces liber.

„În preajma Zilei Naționale a Culturii va avea ușile deschise cu intrare gratuită și muzeul va avea un program de nocturnă muzeală, va fi deschis până la 22.00. Iubitorii de artă vor avea prilej să vadă câteva expoziții excepționale”, spune directorul MNAM, Tudor Zbârnea.

Albumul "Ipostaze. Orașul Chișinău în creația artiștilor plastici" a apărut cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii.

Citește mai mult