Cultură

Ministerul Culturii și-a anunțat laureații din acest an la o Gală a Premiilor

Excelența în domeniul culturii a fost celebrată în această seară la festivitatea de înmânare a premiilor organizată la Palatul Republicii de Ministerul Culturii. Pe podium au urcat creatori din diverse domenii - literatură, muzică, teatru, arte plastice, cinematografie.

mc.gov.md
Sursa: mc.gov.md

În premieră au fost acordate două premii la compartimentul diplomație culturală, iar premiul pentru întreaga activitate i-a revenit violonistului Anatol Vițu.

În aplauzele celor prezenți, creatorii de valori au fost onorați să primească premiile de la președinta Maia Sandu și ministrul Culturii, Sergiu Prodan. Pentru fiecare dintre cele 15 personalități, evenimentul a fost un moment culminant.

„Este foarte important, este primul meu premiu în viață. Vă imaginați? Era și momentul!”, a spus scriitoarea Lorina Bălteanu.

„Pentru Liceul ”Ciprian Porumbescu” cred că este un succes frumos și mă bucur pentru colegii mei, pentru că nu-mi asum doar personal meritul”, a menționat Valeriu Luța, directorul Liceului Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu”.

„Este o mare apreciere pentru toată munca noastră de 20 de ani și noi suntem mândri de noi, de țara noastră. Promitem să muncim cu mai multă energie”, a subliniat Eugen Negruța, directorul Ansamblului de acordeoniști „Concertino” al Filarmonicii Naționale.

„În special, mă bucur pentru coincidența acestor două mari sărbători - sărbătorirea poeziei lui Eminescu și sărbătoarea culturii. Nimic mai potrivit și mai dorit decât să primești un premiu în acest context”, a remarcat scriitorul Nicolae Popa.

Deținătorii premiilor au fost felicitați de ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

„Au reușit prin har, prin dăruire, au reușit prin fidelitate nemărginită pentru acest parcurs deloc ușor pe care și l-au ales ca profesie și vocație.”

La efervescența culturală a anului 2023 și la cele mai mari realizări în domeniul culturii s-a referit președinta Maia Sandu. A exprimat și o doleanță - evenimentele culturale să ajungă și în teritoriu.

„Fiecare om, fiecare sat, oricât de îndepărtat, ar trebui să aibă acces la un spectacol, la un concert, la o carte, la un act cultural de calitate. Numai prin accesul la cultură putem schimba mentalități, putem forma generații de oameni cu gândire liberă. Aici aș vrea să menționez rolul Televiziunii Naționale care ar trebui să-și asume statutul de promotor al culturii pe întreg teritoriul țării”, a relevat șefa statului, Maia Sandu.

Citește mai mult