Politic

„Calendarul Național 2024” inserează prezentarea a peste o mie de date memorabile

La Biblioteca Națională a Moldovei a fost lansat astăzi „Calendarul Național 2024”. Acesta cuprinde descrierea a peste o mie de date memorabile, șase sute de evenimente naționale și internaționale, precum și importante aniversări și sărbători ce vor fi marcate în 2024.

Pe copertă se regăsesc imagini-simbol de la una din aniversările care ne-au înălțat spiritual: 35 de ani de la declararea limbii române ca limbă de stat și revenirea la grafia latină.

„Continuăm acest proiect al regretatului director al Bibliotecii Naționale, filosoful Alexei Rău. Suntem astăzi la a 32-a ediție a Calendarului Național. Va ajunge în toate instituțiile de cultură, biblioteci, în misiunile diplomatice”, a anunțat Veronica Borș, coordonatoarea „Calendarului Național 2024”.

Calendarul este realizat în Secția Cercetare Bibliografică a Bibliotecii Naționale.

„Cu mijloace mici, dar facem lucruri mari, o echipă doar de patru autori. Ce este ”Calendarul Național”? Este o ediție cu caracter enciclopedic destinată tuturor celor interesați”, a menționat Elena Balinschi, șefa Secției Cercetare Bibliografică a Bibliotecii Naționale.

La elaborarea actualei ediții a avut o misiune distinctă preotul Maxim Melinti, membru al colegiului de redacție.

„Ținând cont de specificul vocației mele teologice și preocupările istorice, sigur că modesta mea contribuție ține de persoane și edificii ecleziastice, cei ce își aduc contribuția pentru promovarea credinței, culturii românești”, a relevat preotul Maxim Melinti.

Ani la rând, academicianul Andrei Eșanu, președintele colegiului de redacție, pledează pentru includerea în Calendar a unor informații cuprinzătoare.

„Calendarul cuprinde evenimente și personalități ale istoriei, culturii și civilizației românești din toate timpurile, dar și din cultura europeană și universală prin care suntem legați și devenim tot mai strâns legați de valorile europene acum, când tindem să devenim membri ai UE”, a remarcat academicinaul Andrei Eșanu.

În Calendar este inclusă și aniversarea a 75-a de la nașterea lui Vasile Șoimaru, deputat în Primul Parlament, economist, publicist, fotograf, politician. A fost preocupat ani în urmă și de elaborarea calendarelor naționale, alături de regretatul Vlad Pohilă.

„Acum mă bucur că a apărut acest calendar și a apărut la timp, nu întotdeauna apărea la timp. O ediție în care ajunge tare multă informație despre oamenii buni ai Republicii Moldova, oamenii, buni români de dincolo de Prut”, a spus profesorul Vasile Șoimaru, deputat PAS.

„Un Calendar Național este foarte important pentru zona în care trăim noi. Ceea ce au făcut bibliotecarele este un lucru foarte mare și Calendarul este rezultatul acestui efort”, afirmă prof. univ. dr. habilitat în istorie, Anatol Petrencu.

Echipa de cercetători, membrii colegiului de redacție au început deja munca la următoarea ediție a Calendarului Național pentru anul 2025.

Citește mai mult