Externe

Situația umanitară în Fâșia Gaza: Peste 1,7 milioane de oameni, strămutați din cauza războiului; crește riscul răspândirii hepatitei A

Ofensiva israeliană în Fâșia Gaza, lansată în urma unui atac mortal al militanților Hamas în sudul Israelului la 7 octombrie, a provocat strămutarea majorității celor 2,3 milioane de locuitori ai enclavei și a provocat o criză umanitară, transmite Reuters.

Reuters / Palestinieni strămutați se întorc la casele lor pe fondul armistițiului temporar între Hamas și Israel, în Khan Younis, în sudul Fâșiei Gaza 24 noiembrie 2023
Sursa: Reuters / Palestinieni strămutați se întorc la casele lor pe fondul armistițiului temporar între Hamas și Israel, în Khan Younis, în sudul Fâșiei Gaza 24 noiembrie 2023

Potrivit Agenției ONU pentru refugiați palestinieni (UNRWA), se estimează că peste 1,7 milioane de persoane - aproximativ 75% din populație - sunt strămutate în Gaza, multe dintre ele fiind nevoite să se mute în mod repetat.

Este dificil să se ofere o cifră mai precisă din cauza ostilităților neîncetate și a ordinelor de evacuare regulate, precizează UNRWA.

Orașul Rafah din sudul țării, la granița cu Egiptul, este în prezent cea mai aglomerată zonă. Populația sa a crescut de circa patru ori, ajungând la peste 1,2 milioane de persoane de la începutul conflictului, a declarat Philippe Lazzarini, șeful UNRWA.

Mulți oameni se adăpostesc în spații înghesuite care favorizează răspândirea bolilor infecțioase. Zeci de mii de persoane s-au refugiat în corturi improvizate și sub foi de plastic care nu îi protejează prea mult de intemperii.

Organizația Mondială a Sănătății spune că majoritatea celor 36 de spitale din enclavă au încetat să mai funcționeze. Doar 15 funcționează parțial, iar acestea funcționează la o capacitate de până la trei ori mai mare decât cea normală, fără combustibil adecvat sau provizii medicale, potrivit organizației.

În Gaza nu există laboratoare funcționale, ceea ce limitează grav capacitatea medicilor de a diagnostica pacienții. Bolile infecțioase s-au răspândit rapid. Numărul de cazuri de diaree în rândul copiilor cu vârsta sub cinci ani a fost de 20 de ori mai mare în noiembrie 2023, comparativ cu media din anul precedent, potrivit lui Richard Peeperkorn, reprezentantul OMS în Gaza.

De asemenea, au fost depistate cazuri de hepatită A, o infecție contagioasă a ficatului care poate fi transmisă prin alimente și apă contaminate, precizează organismul ONU.

„Condițiile inumane de trai, lipsa apă curată, toalete curate și imposibilitatea de a păstra curățenia în împrejurimi, vor permite hepatitei A să se răspândească și mai mult”, a scris joi directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, pe X.

Israelul a oprit toate importurile de alimente, medicamente, energie și combustibil în Gaza la începutul războiului. Ulterior, a permis livrările prin unele puncte de trecere. Dar oficialii din domeniul ajutorului spun că verificările de securitate, luptele și dificultatea de a se deplasa printr-o zonă de război îngreunează grav operațiunile.

Organizația Națiunilor Unite afirmă că cantitatea de alimente care intră în Gaza reprezintă doar o fracțiune din ceea ce este necesar pentru a satisface nevoile de bază. Un raport susținut de ONU, publicat luna trecută, a declarat că întreaga populație se confruntă cu niveluri de foamete de criză.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult