Cultură

La Biblioteca Națională au fost inaugurate două expoziții: una de carte și documente, iar alta organizată de Muzeul de Istorie a evreilor din Republica Moldova

Sǎptǎmâna Memoriei victimelor Holocaustului a continuat astăzi la Biblioteca Naționala cu inaugurarea a două expoziții: una de carte și documente din patrimoniul instituției, iar alta intitulată „Arta în perioada Holocaustului”, organizată de Muzeul de Istorie a evreilor din Republica Moldova. În cadrul evenimentului a fost proiectat filmul „Holocaustul - o tragedie a umanității”.

facebook/ Ministerul Culturii al Republicii Moldova
Sursa: facebook/ Ministerul Culturii al Republicii Moldova

Cărțile din colecția Bibliotecii Naționale transmit toată tragedia Holocaustului, experimentele, discriminarea, deportarea, exterminarea evreilor.

„Holocaustul reprezintă cel mai tragic eveniment al secolului XX. Aceste publicații vorbesc despre aceste orori atât în spațiul european, cât și în lume. Sunt și acele documente la nivel european și mondial care condamnă acest fenomen care a distrus șase milioane de evrei”, a spus directoarea Bibliotecii Naționale, Elena Pintilei.

Autorii lucrărilor din expoziția „Arta în perioada Holocaustului” au fost evrei deținuți în ghetouri și lagăre de concentrare. Au documentat prin lucrări teroarea la care au fost supuși. Expoziția a fost pregătită de Muzeul de Istorie a Evreilor din Republica Moldova în comun cu Muzeul de Artă al Memorialului Yad Vashem din Ierusalim.

„Sunt cei care au supravețuit, sunt cei care au murit în timpul Holocaustului și destinele lor sunt diferite, unele sunt în muzee, de fapt, din Muzeul de Artă din Complexul Yad Vashem. Lucrarea aceasta are o istorie foarte interesantă, a fost creată în gheto și autorul ei a murit acolo”, a relevat Irina Șihova, directoarea Muzeului de Istorie a Evreilor din Republica Moldova.

Un fragment din coloana sonoră a celebrului film „Lista lui Schindler” a fost interpretat cu multe emoții de Diana Pavaluca, elevă la Școala de Arte „Valeriu Poleacov”.

„Aceste intonații sumbre denotă tocmai acea tragedie, starea de spirit și emoțiile pe care le-au avut toți cei care au pătimit, dar și noi, cei care le păstrăm memoria. Vom avea pe data de 31 ianuarie un eveniment și în cadrul școlii, In memoriam, ca să încercăm cu toată școala să fim parte a acestei săptămâni a memoriei”, a menționat Daniela Cotovițcaia, directoarea Școlii de Arte „Valeriu Poleacov”.

În cadrul Săptămânii Memoriei victimelor Holocaustului, vor avea loc mai multe activități organizate în localitățile republicii în parteneriat cu Muzeul de Istorie a Evreilor din Republica Moldova.

facebook/ Ministerul Culturii al Republicii Moldova
Sursa: facebook/ Ministerul Culturii al Republicii Moldova
facebook/ Ministerul Culturii al Republicii Moldova
Sursa: facebook/ Ministerul Culturii al Republicii Moldova
facebook/ Muzeul de Istorie a Evreilor din Republica Moldova / Jewish Museum Moldova
Sursa: facebook/ Muzeul de Istorie a Evreilor din Republica Moldova / Jewish Museum Moldova

Citește mai mult