Cultură

O expoziție de ilustrații de carte inspirate din creația lui Alecu Donici este deschisă la Muzeul Național al Literaturii Române

„Boul cuminte, vulpea diplomată și ceilalți de la Donici” este genericul sugestiv al expoziției de ilustrații de carte, inspirate din creația fabulistului român de origine basarabeană Alecu Donici. Vernisajul a avut loc la Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR), iar autorul lucrărilor în acuarelă este pictorul-grafician Nicolae Curoșu.

facebook/ MNLR/ Graficianul Nicolae Curoșu și directoarea MNLR, Maria Șleahtițchi
Sursa: facebook/ MNLR/ Graficianul Nicolae Curoșu și directoarea MNLR, Maria Șleahtițchi

„Racul, broasca și o știucă", „Musca la arat", „Măgarul și privighetoarea", cu faimoasa morală: „Dumnezeu să ne ferească de judecata magărească” sunt doar câteva dintre fabulele pe care Nicolae Curoșu le cunoștea încă din școală. Pictorul-grafician spune că a descoperit recent lumea complexă a scriitorului.

„L-am descoperit abia acum, iată doi ani de când muncesc la aceste ilustrații. Ceea ce m-a uimit, m-a șocat, mai bine zis, tot ce a scris Donici, iar eu abia la pragul ușii am ajuns, și să vedeți ce caractere a dezvoltat!”, afirmă graficianul Nicolae Curoșu.

facebook/ MNLR
Sursa: facebook/ MNLR

Expoziția a fost desfășurată și cu prilejul aniversării a 60-a de la nașterea artistului, apreciat pentru profesionalism cu o Diplomă a Muzeului Național al Literaturii Române.

„Alecu Donici este evocat prin opera unui pictor-grafician acuarelist Nicolae Curoșu. Un pictor cu talent real și toată lumea se poate convinge ce ilustrații frumoase a făcut. Am expus și câteva piese din fondul nostru, e tezaur deja pentru că avem ediția "Princeps" a fabulelor, apărută în 1840”, a remarcat directoarea Muzeului Național al Literaturii Române, Maria Șleahtițchi.

facebook/ MNLR/ Scriitorul Vladimir Beșleagă
Sursa: facebook/ MNLR/ Scriitorul Vladimir Beșleagă

Artiștii plastici au desprins esențialul din creațiile lui Nicolae Curoșu.

„Sunt surprins de aceste lucrări atât de proaspete, de o libertate, așa, între copilărie și maturitate cu această formulă inedită”, a menționat Anatol Rurac, artist plastic.

facebook/ MNLR
Sursa: facebook/ MNLR

„Expoziția de astăzi este un mare eveniment, mai ales că lumea lui Donici el a simțit-o, este o viziune în felul lui. Îmi place că Nicolae, când intră în tranșa asta a creației, parcă respiră”, susține Ion Moraru, artist plastic.

„Eu nu mă pot opri, o să merg până la capăt, până nu voi studia toată opera lui Donici! Pentru că am pe ani înainte, atâta-i de complex. Am așa un gând pentru un album cu tot ce este legat de Donici, toată opera lui Donici...”, relevă graficianul Nicolae Curoșu.

Până când vor fi incluse într-un album, ilustrațiile pentru fabulele lui Alecu Donici urmează a fi expuse și la Casa-muzeu a familiei din satul Donici, unde scriitorul s-a născut pe 19 ianuarie 1806.

facebook/ MNLR/ Cuplul Nicolae și Maria Curoșu
Sursa: facebook/ MNLR/ Cuplul Nicolae și Maria Curoșu

Citește mai mult