Vladimir Beșleagă: „Printre cele mai frumoase focare de cultură și spiritualitate, aș zice chiar primul, ar fi Muzeul Literaturii Române de la Chișinău”
Momente de bucurie și împlinire au trăit astăzi angajații Muzeului Literaturii Române din Chișinău și reprezentanții unei cunoscute fundații culturale din Republica Moldova. Activitatea lor a fost apreciată de președintele României cu Ordinul „Meritul Cultural”, iar distincțiile le-au fost înmânate de Cristian-Leon Țurcanu, ambasadorul României la Chișinău, și Sergiu Nistor, consilierul președintelui Klaus Iohannis.
„Președintele României, dorind a răsplăti meritele Muzeului Național al Literaturii Române din Chișinău, cu prilejul Zilei Culturii Naționale, în semn de apreciere pentru păstrarea vie a literaturii române în Republica Moldova, îngrijind memoria literară a spațiului cultural comun românesc, conferă Ordinul „Meritul Cultural”, în grad de Cavaler, Categoria A - „Literatură”, semnează președintele României, Klaus Iohannis”, a declarat Sergiu Nistor, consilier prezidențial, România.
„Un moment festiv, un moment de mare frumusețe și emoție pentru că la ora actuală printre cele mai frumoase focare de cultură și spiritualitate, aș zice chiar primul, ar fi Muzeul Literaturii Române de la Chișinău”, a remarcat scriitorul Vladimir Beșleagă.
În semn de apreciere pentru contribuția la afirmarea valorilor europene, Ordinul „Meritul Cultural” a fost înmânat Cristinei Frolov, președinta unei fundații culturale din Republica Moldova, care organizează importante evenimente în parteneriat cu operatori culturali din România.
„Aceste decorații reprezintă elogiul statului român pentru păstrarea vie a spiritualității și pentru promovarea culturii române”, a menționat Cristian-Leon Țurcanu, ambasadorul României în Republica Moldova.
Exprimându-și recunoștința pentru înalta prețuire a activității Muzeului Literaturii Române, directoarea instituției, Maria Șleahtițchi, a evocat înaintașii, generațiile de muzeografi care au dat continuitate demnă muzeului.
„Am să amintesc doar numele fondatorului acestui muzeu - Gheorghe Cincilei și numele lui Anatol Coropceanu. Anume Anatol Coropceanu i-a sugerat Uniunii Scriitorilor să facă o cerere să se deschidă acest Muzeu al Literaturii, pe atunci moldovenești.”
„Aduc sincere felicitări doamnei directoare și tuturor colaboratorilor Muzeului Literaturii Române din Chișinău. Această distincție vine să confirme valoarea literaturii românești din spațiul basarabean”, a subliniat ministrul Culturii, Sergiu Prodan.
„Muzeul nostru a avut și perioade foarte grele și dacă astăzi există se datorează în mare măsură regretatului Pavel Boțu. A fost nu numai președinte al Uniunii Scriitorilor, dar și un apărător al Muzeului de Literatură”, a relevat Valeriu Nazar, fost director al Muzeului Literaturii.
Evenimentul i-a amintit poetului Ion Hadârcă de perioada renașterii naționale.
„Noi când zicem că renașterea națională a început de la Uniunea Scriitorilor, trebuie să facem precizări: biroul statului major era la Muzeu, la Muzeul de Literatură. De acolo veneau toate inițiativele. Deci, Muzeul este o parte componentă a procesului de renaștere națională”, a menționat scriitorul Ion Hadârcă, vicepreședinte al Academiei de Științe a Moldovei.
Muzeul Literaturii a fost fondat în anul 1965. Din 2022, are titulatura de Muzeu Național al Literaturii Române.