Ministrul Muncii și Protecției reacționează la cazul minorei de 11 ani care a născut: Un eșec al autorităților
Un eșec al autorităților. Așa califică ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, fiecare caz de violență asupra copiilor. Declarația a fost făcută după ce, în această săptămână, opinia publică a fost de-a dreptul revoltată de situația minorei care la doar 11 ani a adus pe lume un bebeluș.
Buzu mai recunoaște că sistemul social de la noi se confruntă cu probleme grave și că ar fi nevoie de aproximativ 300 de asistenți sociali care să monitorizeze și să identifice minorii în situații de risc.
„Eu am solicitat analiza pe intern în cadrul ministerului pentru a înțelege cum am eșuat noi față de acest copil. Atât timp cât noi aprobăm legi, aprobăm programe, inițiative fără a avea intervenții, investiții în colegii noștri din prima linie, lucrurile nu se vor schimba. Abordarea noastră de până acum a fost una absolut lașă”, a conchis ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.
Oficialul susține că direcțiile de asistență socială din țara noastră se confruntă cu lipsa specialiștilor. Doar în anul 2022, aproximativ 20 la sută din asistenții sociali și-au dat demisia.
„Fiecare caz de violență în Republica Moldova este un eșec al sistemului și asta trebuie să ne mobilizeze cât mai mult. Noi cu 10 ani în urmă am aprobat o lege prin care primăriile vor angaja specialiști în protecția drepturilor copiilor. La nivel de țară, avem 40 de specialiști, noi estimăm că avem nevoie de 300 de asemenea specialiști. Guvernul va mobiliza resursele necesare pentru ca să putem angaja acești specialiști cât mai curând posibil”, a dat adigurări ministrul Buzu.
Cazul răsunător despre faptul că o fată de doar 11 ani a născut a zguduit o țară întreagă. Despre acest caz oamenii legii au anunțat luni, 29 ianuarie. Acum fata urmează să fie audiată în condiții speciale.
„Pe cazul dat a fost pornită o cauză penală pentru viol săvârșit asupra unei persoane care nu a atins vârsta de 14 ani. În cadrul cercetărilor urmează să fie efectuate acțiunii procesuale pentru stabilirea tuturor circumstanțelor. Totodată, a fost inițiată procedura de audiere a minorei în condiții speciale”, a spus Diana Fetco, șefa Secției comunicare a Inspectoratului General al Poliției.
Despre faptul că minora este însărcinată s-a aflat abia la 13 decembrie 2023. Poliția a fost alertată de reprezentanții Centrului de sănătate din localitatea minorei. Ulterior, au fost anunțați și reprezentanții Direcției asistență socială și protecție a familiei din raion. Aceștia spun că au fost sesizați de către Centrul de sănătate din localitate abia când fetița se afla în a opta lună de sarcină.
„Familia vizată nu face parte din categoria familiilor în situații de risc. Este o familie completă din trei copii. Despre caz s-a aflat la începutul lunii ianuarie, Primăria a fost sesizată de către medicul de familie precum că se presupune că este însărcinată. Ulterior, cazul a fost documentat conform procedurii managementului de caz”, a specificat un reprezentant al Direcției asistență socială și protecție a familiei din raion.
Minora a născut la Institutul Mamei și Copilului (IMC) o fetiță sănătoasă. Acestea au fost deja externate.
„Pe parcursul lunii ianuarie curent, în cadrul Institutului Mamei și Copilului, o adolescentă de 11 ani a născut. Atât mama, cât și copilul se simt bine și deja au fost externați la domiciliu. În cadrul instituției a fost acordată toată asistența medicală necesară, cât și cea psihologică necesară”, a menționat purtătorul de cuvânt al IMC, Maxim Cazacu.
Potrivit Coaliției Naționale „Viața fără Violență”, pe parcursul anului trecut, în Republica Moldova s-au înregistrat 535 de cazuri de violență sexuală. În 375 de cazuri, victimele au fost minori, dintre care 344 de fete și 31 de băieți. În 150 de cazuri, copiii au fost victime ale violului, iar în 111 dintre aceste cazuri, agresorii erau adulți.