Liderii UE încearcă să ajungă la un acord pentru a finanța Ucraina, în timp ce Ungaria se opune
Liderii Uniunii Europene vor încerca joi să îl convingă pe premierul ungar Viktor Orban să se alăture unui plan pentru a oferi finanțare stabilă Ucrainei, dar sunt, de asemenea, pregătiți să ofere banii Kievului fără Ungaria dacă argumentele lor eșuează, scrie Reuters.
Planul liderilor europeni este de a ajuta la acoperirea nevoilor Ucrainei în perioada 2024-2027 cu 33 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi și 17 miliarde de euro sub formă de granturi.
Banii ar urma să provină din bugetul UE pentru a oferi Kievului o finanțare mai previzibilă în timp ce luptă împotriva invaziei Rusiei.
UE a ajutat Ucraina de la invazia Moscovei din 2022, dar până acum a făcut-o prin acorduri interguvernamentale care necesită aprobări naționale în fiecare an și care sunt mai costisitoare și mai complexe decât finanțarea prin bugetul UE.
Stabilitatea finanțării pe patru ani pe care ar oferi-o bugetul UE este cu atât mai importantă într-un moment în care asistența financiară din partea Statelor Unite, un alt mare furnizor de ajutor pentru Ucraina, este incertă din cauza luptelor interne din Congresul SUA.
Pentru a utiliza bugetul UE, toate cele 27 de țări membre trebuie să fie de acord, iar Ungaria, care întreține legături strânse cu Moscova, dorește să aibă dreptul de veto asupra plăților în fiecare an.
Summitul de joi, convocat pentru a rezolva această problemă, este ultima ocazie de a ajunge la un acord înainte de a renunța la bugetul UE ca modalitate de finanțare a Ucrainei și de a reveni din nou la finanțarea mai complexă, mai costisitoare și mai puțin previzibilă folosită anterior.
UE nu mai poate aștepta, deoarece se preconizează că în luna martie Ucraina va rămâne fără bani pentru a asigura funcționarea normală a statului.
Pentru a satisface parțial cererile lui Orban, liderii vor sugera organizarea unei dezbateri anuale privind modul în care este cheltuit ajutorul UE de către Ucraina, fără a acorda Ungariei dreptul de veto asupra banilor, se arată într-un proiect de propunere pregătit pentru reuniunea de joi.
„Consiliul European va organiza în fiecare an o dezbatere privind punerea în aplicare a facilității, în vederea oferirii de orientări privind abordarea UE față de situația care decurge din războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”, se arată în proiect.
Nu este clar dacă Orban va fi susține un astfel de acord. Ambasadorul lui Ungariei la Bruxelles le-a spus omologilor săi, în cadrul unei reuniuni pregătitoare de miercuri, că Budapesta dorește în continuare să aibă drept de veto.